Det är lätt att välja bort kött

Många känner oro och ångest inför klimatkrisen och massutrotningen av arter och skulle gärna vilja lägga om till en mer vegetarisk kost, men finner det svårt. Det finns dock ett effektivt hjälpmedel för detta, och det är att bekanta sig med verkligheten bakom djurproduktionen.

Studier visar att många konsumenter inte har korrekt information om djurproduktionen, vilket inte är så konstigt. Reklamer, påskrifter på livsmedelsförpackningar samt skol- och barnböcker berättar i allmänhet ingenting om de grymheter som är vardag inom djurproduktionen. Det är förbjudet att visa verklighetsbaserade motreklamer ifall de väcker rädsla eller lidande hos tittaren. En vanlig konsument har inte heller tillträde till produktionsanläggningar eller slakterier.

En stor del av gräsligheterna som sker inom djurproduktionen är lagliga, men inte sällan utsätts djuren också för brutalt våld och allvarlig misskötsel som ibland leder till döden.

Lyckligtvis är konsumenten inte helt beroende av vilseledande reklam, utan kan själv ta reda på fakta. Till exempel på nätet finns det en stor mängd information samt bild- och videomaterial om hur det går till inom djurproduktionen.

Helsingin Sanomat berättade 4.8.2019 om Heli Hassinen, den andra ägaren till den populära veganska restaurangen Bella i Lovisa. Hassinens barn visade henne videor från slakterier, och hennes ögon öppnades för grymheterna som sker inom köttindustrin. Efter att ha sett slakterivideorna ville Hassinen inte längre ens röra vid en biff, och förvandlade sin biffrestaurang till en vegansk sådan. Nu drar Bellas veganska lördagsbruncher folk från när och fjärran.

Vegansk eller vegetarisk mat är mycket delikat, ifall den tillreds väl. Butikshyllorna fylls med nya köttersättningar, färdigmat och andra vegetabiliska produkter, och de flesta restauranger bjuder på veganska maträtter. Att följa en vegansk diet är numera enkelt, och för nästan alla gamla bekanta maträtter finns det färdigt veganiserade recept. Veganförbundets webbsidor innehåller viktig näringsinformation, och till exempel hur det lönar sig för en idrottare att sammanställa sin kost.

En vegansk kostföring är otvivelaktigt det mest etiska och klimatsmarta alternativet, som dessutom är hälsofrämjande eftersom den till exempel minskar risken för tarmcancer samt hjärt- och kärlsjukdomar.

Johanna Wasström

Sibbo

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*