Förflytta dig till innehållet

Depression ärvs inte genetiskt

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Jag har tidigare skrivit att t.ex. anorexi och vissa karaktärsdrag inte ärvs genetiskt.
De är tvärtom följder av samhälleliga realiteter och tidens levnadssätt och kultur.
Och nu påstår evolutionspsykologen Markus J. Rantala ungefär det samma om depression och om bipolär syndrom, som man tidigare kallade manodepressivitet.
Depressionen har klassats som en och samma sjukdom och den orsakas av en störning i hjärnans serotoninmetabolism.
Känsligheten för störningar ansågs ärftlig.
Enligt en modernare uppfattning har depression olika former och sympton: en kan inte sova, den andra sover hela tiden, någras aptit blir större, de andra förlorar aptiten.
Man kan dra slutsatsen att depression kan bero på olika saker och att man måste avlägsna eller förminska orsakerna i stället för att läka eller vårda bara sympton.
Inom evolutionspsykologin tänker man att depression är medvetande- eller sinneskonflikter. De kan orsakas av tolv olika grunder, av vilka berusningsmedel, långvarig stress, hierarkikonflikter och infektioner är särskilt typiska i vår västerländska levnadsmodell.
Stressen och våra ohälsomma levnadssätt orsakar lågaktiv infektion, som sänker sinnesstämningen. Tankesättet att man ska stå ut eller klara sig ensam gör det svårare att komma ut ur depressionen.
Även förlossningsdepression kan förklaras evolutionspsykologiskt.
En mor ska inte lämnas ensam med att ta hand om barnet. Under vår historia har släktingarna och hela byn hjälpt med att sköta småbarn.
Ur evolutionspsykologins synvinkel har gemenskapen stort värde i depressionsvård. De som insjuknat i depression borde skötas i kollektiv eller vårdgrupper, där man håller sig till hälsosam mat, tillräcklig sömn, socialt sällskap och motion ute och i naturen.
Den nutida psykoterapin och öppenvården har ett stort problem: det är svårt för en deprimerad och ensam människa komma ut ur sitt hem och möta andra.
Rantala förklarar skickligt med hjälp av evolutionspsykologi varför t.ex. anorexin, manodepressionen och schizofrenin har blivit mer allmän och också utvecklat effektiva vårdmedel till dem.
Jag har också tidvis erfarit depression på grund av sjukdomar jag och min livskamrat har mött, men jag försöker bli modigare och med hjälp av positivt tvång ta evolutionspykologiska levnadssätt på allvar.
Och nu – kanske jag stänger min dator och tillsammans med min livskamrat går till ett bekant och trivsamt café nära Aura å. Sedan går jag till Petrelius simhall och njuter av dess social- och fyisoterapeutiska stämning. På kvällen deltar jag i lagfrågespel på en kvarterrestaurang i närheten.
Leo Lindstedt
Skribenten försöker vara medveten om de olika levnadssättens följder

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter