Förflytta dig till innehållet

Demokratin bygger på tillit

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

De senaste dagarna har Finland upplevt en regeringskris. Centern uttalade sitt misstroende mot statsminister Rinne och det slutade i tisdags med att regeringen föll.
Regeringens korta vandring har varit haltande. Representanter för de olika regeringspartierna har hela tiden drabbat samman i offentligheten, bland annat om miljö- och klimatpolitikens detaljer. Trots ett långt regeringsprogram har avgörandet i mången central konflikt skjutits på framtiden.
Till slut föll regeringen emellertid på det misstroende som orsakades av statsminister Rinnes agerande i en arbetsmarknadskonflikt, som hade vuxit till ett mångfacetterat trassel. I riksdagen och i medierna grillades Rinne och ägarstyrningsministern Paatero, som redan tidigare hade avgått, om sanningshalten i vad de sagt, i synnerhet i fråga om vissa datum för kommunikation. Det är fortfarande oklart i vilken ordning allt hände. Klart förefaller vara att statsministerns roll i händelsekedjan ledde till att misstroendet uttryckligen riktades mot honom. Statsministern föreföll att ha brutit mot sin egen uppgiftsbeskrivning, eller åtminstone att ha blandat ihop fackföreningsaktörens och statsministerns uppgifter. Minister Paatero var snarast en syndabock.
Vi kan bara gissa oss till varför ägarstyrningen lät situationen gå så långt som till strejk, när alla omstridda fakta ändå var kända redan under sensommaren. Det slutresultat som uppnåddes hade varit möjligt att nå också utan de strejker som orsakade betydande skadeverkningar.
I det demokratiska systemet bottnar makten i förtroende. Detta förtroende är beslutsfattarnas viktigaste kapital. Finländarna måste kunna lita på att ministrarna inför riksdagen talar sanning om hur allt har gått till. I sista hand är det frågan om den finländska demokratins trovärdighet. Detta var också det centrala innehållet i vår interpellation.
Vår gemensamma uppgift är att stärka demokratin. Situationer i stil med den nu rådande krisen ger lätt rum för ett misstroende som eldar under populism.
I synnerhet med tanke på demokratins trovärdighet är det nu viktigt att den nya regeringen bildas på det öppna sätt som föreskrivs i grundlagen. Val av ny statsminister och fortsatt godkänt för den föregående regeringsbasen är inget anmälningsärende. Ska demokratin respekteras måste det till äkta regeringssonderingar bland samtliga riksdagspartier. Ny statsminister väljs av riksdagen, inte av ett enstaka parti.
Via demokratin främjar vi fosterlandets gemensamma angelägenheter. Trots de politiska svallvågorna kan vi vara stolta över att Finland har ett demokratiskt mångpartisystem.
Gångna generationer har byggt den välfärdsstat där vi än en gång får stillna, med tankarna på de offer som gjorts för vår självständighet.
God och värdig självständighetsdag!
Saara-Sofia Sirén
Riksdagsledamot för Samlingspartiet
Riksdagsledamöter och lokala politiker skriver torsdagskolumner i ÅU.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter