Förflytta dig till innehållet

De nya trähusen bombades under kriget, men på 50-talet fick Martinsbackens höghus de senaste bekvämligheterna

svartvit bild på förstörda hus

svartvit bild på förstörda hus

Under vinterkriget 1939-1940 förstördes många av de nya trähusen i bombanfall. SA-kuvat


Stadsdelen fanns med redan i det rutmönster för staden som arkitekten Carl Ludvig Engel ritade efter Åbo brand år 1827, men byggandet av stadsdelen kom igång först i början av 1900-talet, berättar historikern Rauno Lahtinen.
Många hus i Martins förstördes i bombanfall under vinterkriget 1939–1940. På de områden som förstörts under kriget byggdes det nya höghus på 40–50 talet.
Lahtinen berättar att när dessa höghus byggdes var de väldigt moderna med nya bekvämligheter som centralvärme, vatten- och avloppsrör och badrum.
– Höghusen var väldigt fina och moderna på 50-talet. Man talade om Åbos Tölö.

De nybyggda höghusen reser sig på kullen. Till höger skymtar sockerfabriken som revs på 60-talet. Foto: Åbos bildarkiv


Lahtinen berättar att namnet Martinsbacken började användas först på 50-talet, innan dess gick stadsdelen i folkmun under namnet Åbos Tölö. Officiellt nämndes stadsdelen bara som fjärde och femte stadsdelen, fastän Martinskyrkan och Martinsbron fanns sedan tidigare.
Lahtinen berättar att ytterligare en bro över Aura å fanns med i stadsplaneringen redan efter Åbo brand. Men byggandet av bron sköts hela tiden upp och först år 1939 började den byggas. Men sedan kom kriget och den halvfärdiga bron förstördes i bombattacker och man fick börja om efter krigsslutet.
Det tog alltså över 100 år från att Martinsbron ritades in i stadsplaneringen till att den förverkligades.
Martinsstranden vid Aura å har genomgått stora förändringar under andra halvan av 1900-talet. Sockerfabriken som fanns vid ån revs i början av 60-talet och ersattes av ett stort enhetligt höghuskomplex.
LÄS OCKSÅ: 
Allt fler vill bo i charmiga Martinsbacken — bostadspriserna stiger snabbt och invånarna prisar lugnet och närheten till centrum och skola

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter