De gröna kritiska till ny lag om underrättelseverksamhet

ÖVERVAKARE. Syftet med reformen är att ge Skyddspolisen utökade befogenheter. Foto: Lehtikuva

Av partierna som gett sina utlåtanden är De gröna mest kritiska till att göra ändringar i grundlagen för att möjliggöra lagstiftningen om civil underrättelse.

Partiet anser att motiveringarna till att man måste begränsa rätten till konfidentiell kommunikation inte håller, och utan närmare utredningar stöder partiet inte en grundlagsändring.

Syftet med reformen är att ge Skyddspolisen utökade befogenheter i bland annat datanät för att bättre kunna förebygga bland annat terrorism.

Oppositionen spelar en nyckelroll i den här frågan för endast regeringspartierna kan inte driva igenom reformen.

Ändringar i grundlagen måste godkännas av två på varandra följande riksdagar. Då följande riksdag 2019 röstar om ändringen måste två tredjedelar rösta för ändringen.

Vänsterförbundet konstaterar i sitt svar att de delvis kan godkänna att rätten till konfidentiell kommunikation begränsas i fall det handlar om ett allvarligt nationellt säkerhetshot. Men partiet anser att definitionen av allvarliga hot är för bred i förslaget.

Sannfinländarna och Kristdemokraterna är i huvudsak positiva till ändringarna.

De övriga partierna hade inte lämnat in sina svar på fredagen.

Remissrundan skulle ursprungligen ha avslutats på fredagen, men tiden förlängdes.

FNB

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*