De fallfärdiga trähusen i Kaskisbacken ska skyddas — utökad byggrätt på tomten utreds också

Trähusen i Kaskisbacken. ÅU-foto

En ny detaljplan för Kaskisgatan 3 har som mål att skydda de fallfärdiga trähusen i backen. Stadsmiljönämnden godkände i går målen för den nya detaljplanen. Målet är också att utreda om byggrätten kan utökas.

I den nuvarande detaljplanen är gården inte skyddad. Stadens museicentral har klassat gårdens två hus som regionalt betydande byggnader.

Beslutet fattades med rösterna 11-2. Elina Sandelin (VF), understödd av Alpo Lähteenmäki (VF), föreslog att meningen om att utreda om byggrätten kan utvidgas skulle tas bort. Men de fick inte understöd av någon annan i nämnden.

En av lägenheterna i huset på innergården är obebodd och i väldigt dåligt skick. Foto: Emma Strömberg

De gamla trähusen har varit en långkörare. Byggnadens ägare har trots uppmaningar från stadens sida inte reparerat husen. Åbo stads byggnads- och tillsynsnämnd beslutade i augusti att ägaren till trähusen ska betala böter och en förhöjd straffavgift.

Majoritetsägare i husbolaget på Kaskisgatan 3 är Suomen talokauppa, ett närstående bolag till RP-yhtiöt, som ägs av Raimo Puolimatka.
Staden uppger ingen tidtabell för hur snabbt detaljplanen kunde vara klar.

Läs också:

Böter för fastighetsägaren av trähusen i Kaskisbacken

Puolimatka om trähusen i Kaskisbacken: Hot om vite helt obegripligt

Åbo stad får inte ändan ur vagnen – trähusen fortsätter att förfalla

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*