Förflytta dig till innehållet

De för ungdomens talan i Pargaspolitiken

Ungdomsfullmäktige i Pargas. Giano del Vecchio, Saga Rosenlund, Mathilda Karlsson, Wilma Karlgren, Denja Eliassi, Christoffer Rönnholm, Olivia Toukola, Anton Karlsson, Ella Rejström. Foto: Kim Lund


Bättre kollektivtrafik, mera samlingsplatser för ungdomen, jämlikhet och tvåspråkighet. Det är några av tyngdpunkterna i Pargas ungdomsfullmäktiges verksamhetsplan som ungdomarna godkände vid sitt första möte i stadshuset i Pargas i onsdags.
Medlemmarna i det nya fullmäktige har utsetts av elevkårerna vid de olika skolorna i Pargas stad. Till ordförande valdes Iniöbon Mathilda Karlsson som studerar vid Axxell och Pargas svenska gymnasium.
– Det är ett bra gäng. Alla är intresserade av att vara med och påverka och göra sitt bästa. Jag tror nog det här blir bra.
Mycket fungerar redan bra men alltid finns det saker att förbättra, tycker ungdomarna. Det kunde till exempel finnas flera bussturer till och från skärgården och också tidtabellerna för trafiken mellan Pargas och Åbo kunde ses över. För Giano del Vecchio på Utö är förbindelsebåtstrafiken viktig. Men främst vill vi bevaka ungdomarnas intressen i frågor som berör oss, säger Ella Rejström, Wilma Karlgren och Christoffer Rönnholm.
– Det är viktigt att ungdomarnas synvinkel kommer fram och att vi kan vara med och påverka för att göra det bättre för oss.
– Det borde finnas mera platser för oss att träffas och umgås, både inomhus och utomhus. Till exempel ett ställe där man köra moped och ha roligt utan att vara rädd för att man stör.
Ungdomarna är intresserade av samhället och de följer med vad som händer i politiken. I skolan läser de samhällslära och Saga Rosenlund har till och med deltagit i SFP:s politikerskola.
– Jag har lite erfarenhet, men vi är nog alla ganska nybörjare.
– Men det är intressant att se hur politiken fungerar, säger Anton Karlsson.
Fritidssekreterare Tove Dahlén har fungerat som ungdomarnas handledare och hjälpt dem med de praktiska arrangemangen att komma igång. Hon är glad att det nu finns ett formellt organ som för ungdomarnas talan.
– Det fattas många beslut som berör ungdomarna och deras framtid. Efteråt kan man tänka att ”aj jo – vi borde kanske ha frågat dem”. Nu finns det ett fullmäktige att fråga, så behöver man inte anta vad ungdomarna tycker.

Fritidssekreterare Tove Dahlén har varit handledare för Christoffer Rönnholm och de övriga ungdomarna i Pargas nya ungdomsfullmäktige.


Ett konkret exempel där ungdomsfullmäktige får en roll är Pargas nya strategi. Den ska behandlas av ungdomarna i januari innan den går vidare till stadsfullmäktige för godkännande. Ungdomsfullmäktige kan också ge utlåtanden till till exempel polisen om man vill ha mera trafikövervakning vid skolorna.
Ungdomarna har också en plats i kultur- och bildningsnämnden, Nagunämnden samt i bildningsnämndens finska och svenska sektioner. Medlemmarna har närvaro- och yttranderätt, men inte rösträtt.
Fullmäktige har planerat att ha åtta möten per år. Mandatperioden är år 2017–2019.
Pargas ungdomsfullmäktige finns på Instagram med namnet pargas_nuva

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter