De blågröna algerna fortsätter öka i Skärgårdshavet

Alla blågröna alger är inte giftiga.

Under den gångna veckan har de blågröna algerna ökat i Skärgårdshavet, mest alger finns i de södra delarna.

Under de senaste dagarna har man observerat stora blågröna algblomningar söder om Nagus och Korpos huvudöar och i havsområdet mellan Rimito och Houtskär.

I de norra delarna av Skärgårdshavet är mängderna för det mesta mindre, men i de centrala delarna av Ströömi i Gustavs har emellertid rikliga mängder alger påträffats.

ELY-centralen har inte fått in uppgifter om blågröna alger i S:t Karins, Åbos eller Nådendals strandvatten.

Om temperaturerna inte sjunker förväntas de blågröna algerna fortsätta blomma kraftigt i haven. Algbeståndet i Sydvästra Finlands insjöar har emellertid inte avsevärt ändrat under de senaste veckorna.

Egentliga Finlands ELY-central har i sina permanenta algobservationsstationer i Skärgårdshavet upptäckt ytterst rikligt med alger i Utö i Korpo och i Trunsö i Nagu. Rikligt med alger har påträffats i intensivstationerna på Själö i Nagu och i Ströömi i Gustavs.

Små mängder alger har påträffats vid badstränder på Vänö och i Genböle på Kimitoön, vid badstranden Harvaluoto i S:t Karins, i Korpoström och vid Aspö i Korpo, vid Själö i Nagu, i Söderby i Iniö och i Lypyrt i Gustavs.

I de prover som tagits i havsområdet mellan Rimito och Houtskär fanns rikligt med blågröna alger varav alla inte är giftiga.

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*