Förflytta dig till innehållet

De är hjältarna som ingrep på Salutorget

Skadades allvarligt. Hassan Zubier från Märsta i Stockholm stod upp mot gärningsmannen på Salutorget. Foto: privat

Motivet och det exakta händelseförloppet när en ung man knivhögg två personer till döds och skadade åtta är ännu oklart.

Polisen har under natten utrett attacken. Den misstänkte gärningsmannen, som polisen sköt i benet, vårdas på universitetssjukhuset ÅUCS.

Polisen kunde under fredagskvällens presskonferens bekräfta att folk på Salutorget ingrep när mannen knivhögg sitt första offer.

 

Två av personerna som ingrep har trätt fram i intervjuer och via vittnesmål på sociala medier. Den ena är företagaren Hasan Alazawii, företagare i Åbo.

Via vännen Hussein al-Taee berättar Alazawii till Helsingin Sanomat att han var på väg att köpa blommor då han såg attacken.

”Jag kunde inte så och se på då människor knivhöggs”, säger han.

Alazawii blev själv allvarligt knivhuggen då han ingrep. Ett av knivhuggen gick djupt nära halsen. Han vårdas på ÅUCS.

Den andra personen som trätt fram är Hassan Zubier från Märsta i Stockholm.

Till Expressen säger Zubier, som är på husbilssemester i Finland och skulle ta Sverigebåten till Stockholm på fredagskvällen med flickvännen, att han rusade till kvinnan som först knivhöggs på Salutorget och försökte stoppa blodflödet.

Gärningsmannen försöker ge sig på Zubiers flickvän. Han ställer sig i vägen och får två knivhugg. Sedan får han ytterligare knivhugg när han återvänt till kvinnan på marken.

”Kvinnan är svårt skadad, hon dör i mina armar”, säger han.

På fredagskvällen berättade Zubier att hans hand och arm är allvarligt skadade.

”Det är inte säkert att de kan rädda armen”, säger han till Expressen.

På Facebook skriver ett ögonvittne att Zubier uppvisade ett obegripligt mod då han obeväpnad stod upp mot knivmannen och försökte rädda en annan människas liv med risk för sitt eget.

HÄR SAMLAR VI ALLT OM KNIVATTACKEN I ÅBO

Uppdaterad 19.8 kl 20.20 med korrekt antal offer.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *