Då ponnyumgänget förverkligas gratis

På promenad med ponnyn Kuura. Fr v Tiina Salminen, på ponnyn sitter Helmi Nordman, th hennes pappa Jouni Nordman och längst th Emilia Salminen. Bakom dem Hanna Aarrekorpi, som äger ponnyn. Foto: Anja Kuusisto

”Pony dreams for free” är ett nätverk på Facebook där stallägare runtom i landet erbjuder gratis ridning åt mindre bemedlade familjer, eller familjer vars barn av en eller annan orsak kan ha behov av att få umgås med hästar eller ponnyer.
Sedan en kort tid tillbaka har ett stall i Pargas gått med i verksamheten. Eller stall och stall, egentligen driver Hanna Aarrekorpi ett småskaligt hundhotell i Ersby i Pargas.

Två shetlandsponnyn har hon mest som sällskapsdjur, den ena är en minishettis vid namn Rudolf, den andra, Kuura, klarar av ryttare till en övre kilogräns på 40 kilo.
– Kuura är otroligt snäll. Trafikvan är hon också, det fordonet har ännu inte kommit emot som hon skulle vara rädd för. Hon passar väldigt bra för den här verksamheten, säger Aarrekorpi.
– Rudolf är så liten att bara små barn kunde rida honom, men han är dessvärre ingen barnponny, han är alldeles för egensinnig för det, säger Aarrekorpi som i brist på Rudolf-ryttare motionerar ponnyn med att ta honom på promenad i grimma, ofta i sällskap med någon hund i koppel.

Rudolf är en cirka knähög minishetslandsponny.

Den synen har fått en och annan bilist längs med Skärgårdsvägen att haja till.
Men den här dagen ska Rudolf hänga med på den promenad ponnyn Kuura gör med 7-åriga Emilia från Åbo och 8-åriga Helmi från Nousiainen. De turas om att sitta på ponnyryggen, Emilia är först i tur och hennes ansikte strålar upp.
– Då jag upptäckte ”Pony dreams for free”-sidan på Facebook sökte jag efter stall i Åbotrakten, och jag blev så glad då jag hittade det här, säger Emilias mamma Tiina Salminen.

Hon berättar att Emilia har svår epilepsi, och de blev rekommenderade att prova på terapiridning. Men ridning känns som en relativt dyr hobby, och det är bra att få prova på hur Emilia trivs med det, funderar mamman.
– Det här är fjärde gången vi är hit och det har blivit väldigt populärt. Det är inte omöjligt att vi fortsätter med hobbyn även om den kostar.
Emilia har också en annan hobby, simning, och går i verksamhetsterapi på grund av epilepsin. Kompisen Helmi berättar att hennes hobby är formationsskrinning, utöver ponnyridningen.
– Där hemma leks det nog en hel del med barbiehästar, förklarar Helmis pappa Jouni Nordman.

Byter skift. Flickorna Helmi och Emilia är noga med att de båda ska få rida lika länge, så de turas om under färden och Helmis pappa Jouni Nordman assisterar.

I det ”Pony dreams for free”-system som Hanna Aarrekorpi erbjuder får familjerna besöka och rida ponnyn Kuura fem gånger. Trots att hon gick med i nätverket bara drygt en månad sedan har flera familjer redan kommit med.
– Det finns plats för fler, förstås med den begräsningen att mina ponnyer har mycket mer ledig tid än jag själv. Så om det finns någon hästvan förälder som kan assistera sitt barn är det lättare att ordna tider.
– Alla vill kanske inte rida, de vill bara klappa om och umgås med en ponny, med Kuura är också det möjligt, säger Aarrekorpi.
Det viktigaste för henne är att djuren mår bra. Det vet också alla hennes hundhotellkunder. Talande nog är hundhotellet stängt under den kallaste årstiden, då hon inte står ut med tanken på att hundarna kanske inte har det så bra inne i sina rum, och hon inte kan hålla dem ute tillräckligt mycket.
I ponnyhagen är det däremot fart på. Nu är ridturen över, Helmi och Emilia får bjuda ponnyerna på morötter. De är alla lika ivriga, både de tvåbenta och de fyrbenta.

Facebookgruppen ”Pony dreams for free”

  • Upprätthålls av Sanna Joutsela i Nuutajärvi. Hon skapade gruppen i november 2016 då hennes kompis MarikaTaskila hade fått idén till den här välgörenhetsverksamheten.
  • Idén är att ge mindre bemedlade familjers barn möjligheter att rida eller umgås med hästar och ponnyer.
  • De stall som går med kan själva avgöra vad de erbjuder.
  • Exakt hur många stall som har gått med vet Joutsala inte, men de är många tiotals och finns på olika håll i landet.
  • Aarrekorven koirahoitola heter Facebooksidan för hemmet i Ersby, Pargas där reportagets ponnyn bor.

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*