Curry från två världsdelar

En fiskcurry
Kreolsk fiskcurry. Foto: Sofie Sergelius

Kreolsk fiskcurry

300 g torsk
0,5 tsk salt
1 tsk gurkmeja
0,5 tsk currypulver
1 msk olja
200 g aubergine
3 msk olja
0,5 tsk salt
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
5 g färsk röd chili
250 g tomat
2 msk olja
1 msk malen ingefära
1 tsk salt
2 krm grovmalen svartpeppar
1 msk currypulver
2 msk gurkmeja
1 tsk malen koriander
0,5 dl vatten
4 msk kokosmjölk
1 tsk kokossocker
1 citron
1 knippe färsk koriander
kokt basmatiris

Skär fisken i kuber och smaksätt med salt, currypulver och gurkmeja och låt marinera i 15 minuter.
Hetta upp en stekpanna med en matsked olja och stek fisken i ett par minuter tills den fått en gyllene yta. Häll över i en skål.
Skär auberginen i 2 x 2 centimeters tärningar och fräs i 3 matskedar olja tills auberginen fått en vacker gyllene färg. Smaksätt med salt och häll över i en skål.
Skala och finhacka lök och vitlök. Skiva chilin tunt. Skär tomaterna i små tärningar.
Hetta upp resten av oljan och tillsätt löken, vitlöken och ingefäran. Fräs i en minut.
Tillsätt salt, peppar, currypulver, chili och gurkmeja. Fräs ytterligare två minuter och tillsätt därefter tomaterna och den malda koriandern. Rör om och tillsätt därefter en halv deciliter vatten och låt såsen sjuda ett par minuter.
Rör ner kokosmjölk och kokossocker. Låt sjuda ytterligare ett par minuter.
Tillsätt den stekta fisken och låt curry puttra i fem minuter och rör därefter ner den stekta auberginen. Servera fiskcurryn med en skvätt citronsaft, färsk koriander och ris.

En indisk curry
Tofu lämpar sig bra i olika indiska maträtter, och en Palak gjord med spenat och grädde är en utmärkt vegetariskt val. Foto: Sofie Sergelius

Palak paner

1 gul lök
4 st vitlöksklyfta
2 msk kokosolja
5 g färsk ingefära
1,5 tsk garam masala
0,75 tsk salt
6 dl havregrädde
250 g ekologisk tofu
65 g babyspenat
0,5 kruka färsk koriander

Skala och skiva lök, vitlök och ingefära.
Hetta upp en matsked av kokosoljan i en kastrull och fräs lök, vitlök och ingefära i ett par minuter. Tillsätt kryddor och fräs i en minut till.
Häll på grädden, sänk temperaturen och koka ihop i 10 minuter.
Skär tofun i jämnstora kuber och stek i kokosolja tills tofun fått en gyllene yta.
Ta bort såsen från värmen och mixa slät med hjälp av en stavmixer. Häll tillbaka i kastrullen.
Rör ner de stekta tofubitarna, spenaten och koriandern i såsen och värm upp.
Servera med kokt ris.

Sofie Sergelius
040-5443997
sofie.sergelius@hssmedia.fi

Fler recept och mera inspiration på foodly.fi

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*