CNN: Ryssland har skadliga uppgifter om Trump

BYTE. Med bara en dryg vecka dagar kvar av Barack Obamas (t.h.) presidentperiod är osäkerheten fortfarande stor kring Donald Trumps politik. Foto: Lehtikuva

Ryssland har information som kan vara skadlig för USA:s näste president Donald Trump, enligt hemligstämplade dokument som visades för Trump och president Barack Obama i förra veckan, rapporterar CNN.

Men Trump fördömer det hela som en ”politisk häxjakt”.

Uppgifterna, både om Trumps finanser och personliga liv, presenterades i ett tillägg till rapporten om rysk inblandning i valet i november.

Delvis kommer uppgifterna från en person som tidigare har arbetat med brittisk underrättelsetjänst, och som anses trovärdig.

Men Trump twittrar, i versaler:

”Falska nyheter – en fullständig politisk häxjakt!” efter CNN:s artikel.

FBI utreder trovärdigheten i informationen, som framför allt kommer från ryska källor.

Trump ska ha fått informationen vid ett möte mellan honom och fyra av USA:s högsta underrättelsechefer. De vill att Trump ska veta att dessa uppgifter om honom cirkulerar och att Ryssland har samlat information som kan vara skadlig för båda de stora partierna i USA, men att de bara släppte informationen som var skadlig för Demokraterna och Hillary Clinton.

Informationen var inte en officiell del av rapporten men anses av en del vara ytterligare bevis på att Ryssland ville skada Clintons presidentkampanj. Den ska också innehålla påståenden om att medarbetare till Trump stått i tät kontakt och utbytt information med den ryska regeringen.

CNN rapporterar att informationen fanns med bland dokument som Trump fick vid informationen i förra veckan men har inte fått bekräftat om den diskuterades vid mötet med underrättelsecheferna.

Flera medier i USA har publicerat ett dokument på 35 sidor som underrättelsetjänsternas sammandrag bygger på. Det sägs innehålla material som är mycket känsligt för Trump och har cirkulerat i politiska kretsar i Washington i månader.

Dokumentet berättar om sexvideor som påstås ha spelats in då Trump träffade prostituerade på ett hotell i Moskva 2013. Dokumentet antyder också att myndigheterna i Ryssland erbjöd Trump lukrativa kontrakt för att få inflytande över honom.

Sammandraget avslöjar också att det förekom ett regelbundet utbyte av information mellan representanter för Trumps valkampanj och den ryska regeringens mellanhänder under valkampanjen i USA.

Den demokratiske senatorn Chris Coons var upprörd när han kommenterade saken för CNN.

– Om det här stämmer så är det verkligen chockerande. Det är högexplosivt, sade han.

Ryssland bestrider uppgifterna om att landet har information som kan vara skadlig för Trump.

President Vladimir Putins informatör säger att påståendena är felaktiga och används för att förstöra de bilaterala relationerna mellan länderna, rapporterar Ria Novosti.

ÅU–FNB–TT

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*