Chempolis: Lång process återstår i Indien

UPPLYST. Chempolis har fått mycket publicitet på grund av kopplingar till statsminister Juha Sipilä. Foto: Lehtikuva

En lång process återstår innan Uleåborgsbolaget Chempolis kan börja bygga det omtalade bioraffinaderiet i Indien, uppger företagets vd Esa Rousu för FNB.

Chempolis har fått mycket publicitet på grund av kopplingar till statsminister Juha Sipilä (C). Hans vuxna barn är minoritetsägare i företaget via två placeringsbolag. Chempolis fanns med på den exportfrämjande resa till Indien som leddes av Sipilä förra året.

Chempolis gick i slutet av resan ut med att man ska bygga ett raffinaderi värt 110 miljoner euro i Indien. Enligt Rousu tecknades ett preliminärt kontrakt i september 2014. Därefter tecknades ett mer detaljerat samarbetsavtal där man bland annat slog fast hur mycket pengar det indiska oljebolaget NRL och Chempolis kan placera i det bolag som bildas för projektet.

Rousu tillbakavisar uppgifterna i kvällstidningen Iltalehti om att Chempolis och NRL ska ha tecknat ett intentionsavtal i maj 2016, tre månader efter den stora exportdelegationens resa till Indien. Iltalehti fick sina uppgifter från indisk press.

Han uppger att det nog skrivits på ett avtal med rubriken ”term sheet” i maj 2016, men att det inte varit frågan om ett intentionsavtal. Dokumentet ska ha innehållit små detaljer om det samföretag som ska grundas.

– Det var på sätt och vis en precisering av saker man kommit överens om två år tidigare, säger Rousu.

Meningen är att ytterligare ett avtal ska skrivas innan samföretaget kan grundas. Innan dess måste finansieringen bli klar.

– Först efter det grundas ett samföretag som gör utredningar och fattar beslut om att bygga enheten (raffinaderiet), säger Rousu.

FNB

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*