Capoeiran vill växa i Åbo

Musikalisk gren. Ronnie Snellman, mestre Garrincha och Marjo Heinonen-Tuomi angav takten med trumma, berimbau och tamburin under en session i Korpo för några år sedan. ÅU-foto

På lördag har intresserade möjlighet att bekanta sig med capoeira i Åbo. Grenen uppstod bland afrikanska slavar i Brasilien på 1500-talet som en kombination av dans och självförsvar.
Nu hoppas capoeiraskolan Senzala i Åbo att flera ska hitta till grenen och håller därför öppna dörrar på lördag för alla från tvååringar uppåt.

I den yngsta åldersklassen 2–6 år övar barnen tillsammans med vuxna. Ronnie Snellman säger att själva capoeirarörelserna inte är i fokus för de yngsta.
– Vi hoppar och springer och klättrar och hittar på övningar. De vuxna måste vara med för vi kan inte övervaka alla barn, säger Ronnie Snellman som själv hållit på med grenen i 13 år.
Vad är det bästa med capoeira?
– Det är ingen lagsport och inte alls tävlingsinriktad. Några resultat mäts inte utan det är den personliga utvecklingen att lära sig nya rörelser som är det roliga.

Eftersom det inte förekommer kroppskontakt i capoeira, slagen och sparkarna träffar aldrig motståndaren, är skaderisken liten. Snellman säger att de mångsidiga rörelserna utvecklar hela kroppen och balansen.
– Dessutom är musiken ett kul element. Den är specifik för grenen och från Brasilien, att klappa händer och sjunga med är en del av hela grenen.
Capoeiraskolan fungerar på svenska, finska och engelska.

Öppna dörrar i Snellmans skola, Skolgatan 8, på lördag. 2–6-åringar kl. 11–12, 7–13-åringar 12.15–13.30, vuxna 13.30–15.

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*