Cancerorganisationerna: Snus säljs okontrollerat på Sverigebåtar

ÅU-foto

Snus säljs fortfarande okontrollerat på Sverigebåtarna trots att rederierna lovade att övervaka försäljningen bättre när den nya tobakslagen bereddes. Det säger Cancerorganisationerna som undersökt saken med hjälp av provköpare.

Överläkaren i hälsofrämjande Eeva Ollila säger att informationen om bestämmelserna om snusinförsel i Finland har förbättrats på Sverigebåtarna, men däremot är övervakningen fullständigt misskött.

Cancerorganisationernas provköpare fick köpa två kilogram snus på alla testade Sverigebåtar och de tillfrågades inte om landstigningskort. Enligt tobakslagen som trädde i kraft i augusti får en person föra in högst ett kilogram snus på en gång till Finland för personligt bruk. När tobakslagen bereddes lovade rederierna att snusinköpen skulle antecknas på landstigningskorten.

Lehtikuva

Wasaline, som Vasa stad är delägare i, informerar inte alls om införselbegränsningarna på färjan. Däremot driver rederiet en snusbutik i terminalen i Umeå som marknadsförs på rederiets webbplats. Inte heller i butiken informeras kunderna om Finlands införselregler, enligt Cancerorganisationerna.

– Det verkar vara en del av deras näringsstrategi, säger Ollila.
Wasalines vd Peter Ståhlberg bestrider anklagelsen.

– Visst informerar vi. Vi har ett plakat på inköpsstället i enlighet med rederiföreningens anvisning, säger Ståhlberg.

Han säger att snusförsäljningen är marginell för Wasaline. (FNB)

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*