Bygglovsbehandling för vindkraft avbryts

Kimitoöns flagga.

Kimitoöns bygg- och miljönämnd avbryter tillsvidare  behandlingen av Egentliga Finlands Energi Ab:s eller EFE:s anhållan om vindkraftsbygglov för Nordanå-Lövböle. Till den slutsatsen kom nämnden vid sitt möte i kväll.

– Självfallet diskuterade vi Regionförvaltningsverkets och kommunstyrelsens uppmaning till nämnden att avgöra bygglovsfrågan så snabbt som möjligt, men efter att deras uppmaningar skrevs ut så lämnade EFE in en anhållan om att behandlingen ska läggas på is tillsvidare, säger nämndens ordförande Henry Engblom (SFP).

– Eftersom det är EFE som ska bygga vindkraftverken – om de ska byggas – så ansåg nämnden enhälligt att det är rimligt att gå med på bolagets krav. Men senast den 20 april vill vi att EFE meddelar hur man tänker sig fortsättningen, säger Engblom.

EFE:s anhållan om time out i behandlingen av byggloven motiveras av bolaget med att man vill analysera situationen efter Åbo förvaltningsdomstols beslut nyligen. Det beslutet gick ut på att Kimitoö-fullmäktiges ja till Nordanå-Lövböle inte var lagligt, på grund av jäv.

Engblom tillägger att nämnden i dag inte tog ställning till kostnaderna för byggloven. Om loven beviljas för alla tilltänkta 29 möllor i Nordanå-Lövböle vindpark så skulle det kosta EFE 180.000 euro. Om det däremot blir nej till byggloven så blir det frågan om halva summan.

Nämnden fick vid dagens möte också ett tillkännagivande av miljöinspektör Camilla Puranen om tjugo fall där fastighetsägare inte beviljas befrielse från tvång att ansluta sig till Kimitoöns Vattens vatten- eller avloppsnät. Nämnden hade alltså inte att avgöra de här frågorna utan fick dem bara till kännedom.

– Lagen är så skriven att den medger få möjligheter till befrielse, säger Engblom.

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*