Byggbolagen utreder betongproblemen

Rivs. Rivningen av de undermåliga betongfundamenten vid ÅUCS sjukhusbygge startar nästa vecka. Bild: Egentliga Finlands sjukvårdsdisrikt.

Kvalitetsproblemen med betong har inte gått obemärkta förbi bland byggbolagen. Omfattande granskningar har gjorts på byggen sedan det framkommit problem med betongen på flera olika byggen i landet.

YIT gjorde en intern granskning som omfattade bostadsbyggen i hela Finland i början av december. Även NCC och SRV har gjort betonggranskningar i samband med flera byggprojekt. Några nya problem har inte framkommit i de här granskningarna.

Byggnadstillsynsmyndigheterna i Helsingfors, Esbo och Vanda förutsatte i december skilda expertutlåtanden om kvaliteten på betongen i pågående byggprojekt. Det här sedan man upptäckt tydliga kvalitetsbrister. Förfarandet gäller tills vidare.

Juha Toimela som är affärschef för SRV i Finland säger att bolaget efter de nya instruktionerna granskat betongkonstruktionerna i alla projekt inom huvudstadsregionen.

– I fortsättningen sker det här på alla byggarbetsplatser inom huvudstadsregionen, i övriga städer agerar vi enligt de direktiv vi får där, säger Toimela.

Fler utredningar

Betongproblem har uppdagats i bland annat bygget av Åbo universitets centralsjukhus nya T3-sjukhus och bygget av en parkeringshall i Harpunkvarteret nära Åbo slott.. Nyligen rapporterade Trafikverket om att man i ett stickprov hittat sex stycken landsvägsbroar byggda under åren 2011–2016 med undermålig styrka.

En av broarna finns i Västersundom i Vanda och har byggts av YIT. Bolaget säger att bron fyllde alla kvalitetskrav i de test som genomfördes under byggfasen.

– Trafikverkets misstanke om att kvalitetskraven inte fylls bygger på ett ganska litet testmaterial, så resultatet kan vara inexakt. Därför borde undersökningarna utvidgas, säger bolagets kommunikationschef Hanna Malmivaara.

Nytt fenomen

NCC är inblandat i båda byggprojekten i Åbo. Bolaget uppger att parkeringshallen nu fyller kraven, men att utredningarna kring sjukhustillbyggnaden fortfarande pågår.

NCC och de övriga byggbolagen säger att de ser allvarligt på problemen, men samtidigt är de förbryllade över fenomenet.

– Jag har inte stött på det här tidigare och det är utan tvekan förbryllande, säger Harri Savolainen, direktör på NCC.

Bolagen understryker nu vikten av grundliga och öppna utredningar. Om brister hittas kan det bli aktuellt med att ändra på arbetsmetoderna. (FNB)

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*