Byggandet i Åbo är alltjämt rekordlivligt

De här nya bostäderna byggs i Studentbyn. ÅU-foto

Bostadsproduktionen i Åbo fortsätter att vara livlig.

Antalet beviljade byggnadslov för nya bostäder ökar alltjämt, meddelar stadens byggnadsinspektion.

Byggnadsinspektion beviljade i fjol byggnadslov för 2 589 nya bostäder. Det är en klar ökning jämfört med året innan då bygglov beviljades för 2 429 bostäder.

– I fjol byggdes bostäder främst vid Varvsstranden, i Raunistula, vid Kyrkovägen och i området intill Bangården. I år väntas byggandet vara livligt speciellt i Skansen och i området invid Bangården, säger Reima Ojala, Åbo stads ledande byggnadsinspektör.

Antalet bygglov för nya bostäder har mer är fördubblats sedan 2015. Då beviljade byggnadsinspektionen byggnadslov för 1 096 bostäder.

Tillväxten i regionens näringsliv har positiva effekter på byggandet. Framförallt de positiva utsikterna i varvs- och läkemedelsindustrin och inom tillverkningsindustrin får effekter också i övriga branscher.

Den positiva strukturomvandlingen återspeglas i bostadsproduktionens utveckling. Stadens tillväxt och befolkningsökning har varit snabbare än väntat de senaste åren. Samtidigt har arbetslösheten minskat.

Vid årsskiftet hade Åbo 189 794 invånare enligt Statistikcentralens uppgifter. Det är en ökning med 2 190 invånare jämfört med året innan.

Åbos mål är att stadens invånarantal ökar till 220 000 invånare inom tio år och att antalet arbetsplatser stiger till 115 000.

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*