Bybutiken som inte ger upp

Sara och Einar Wallentowitz har drivit Kirjais byhandel i drygt sex år. Nu är det dags för nya krafter att ta över. Foto: Kim Lund

Det var i mars 2011 som Sara Wallentowitz tillsammans med sin man Einar tog över Kirjais byhandel. De hade ingen erfarenhet av att vara företagare, men behovet av en butik i byn var stort och de många kunderna saknade en naturlig mötes- och handelsplats.

Utan att riktigt veta vad de gav sig in i antog de därför utmaningen och satsade helhjärtat på den nya karriären.

– Företagsrådgivare som vi talat med sade att vi på två månader gjorde det som i allmänhet tar ett år att förbereda, säger Einar.

Einar och Sara Wallentowitz.

Sommartid har kommersen varit livlig. Ortsbor, sommargäster och båtfolk har sett till att de lediga sommardagarna har kunnat räknas på den ena handens fingrar. Vintertid är det mera stillsamt och butiken har varit stängd från hösten till våren.

Efter moget övervägande har paret nu kommit fram till att de inte är de rätta personerna att fortsätta utveckla butiken och den tillhörande gästhamnen.
Tiderna har förändrats. Marknadsföring, synlighet på sociala medier, mässor och olika evenemang har blivit allt viktigare och Wallentowitzarna säger att det inte är deras grej.

Att som Sara ha vuxit upp med butiken som granne är inte heller nödvändigtvis en fördel, säger hon.

– Jag har sett hur butiken har skötts i 25 år och gjort på samma sätt. Det funkar inte så längre, utan nu behövs det någon med nya idéer och innovationer.

Eftersom det dessutom är aktuellt med en generationsväxling på Saras barndomshem i Kirjais har paret beslutat sig för att trappa ner och ge över verksamheten till någon annan. Någon brådska med ägarbytet är det ändå inte.

– Vi sträcker inte upp händerna och håller nog öppet i sommar om vi inte hittar en ny köpman. Det är viktigare att hitta den rätta som gör det här helhjärtat, än att bara hitta någon som tar över.

Gästhamnen i kombination med butiken ger goda förutsättningar för en driftig och innovativ företagare att utveckla verksamheten kring Kirjais by, säger Einar och Sara Wallentowitz.

De räknar med att butiken och i synnerhet gästhamnen har alla förutsättningar att överleva. Byggloven för att bygga ut hamnen med nya bryggor och ett servicehus är redan beviljade och med hjälp av EU-pengar kunde båtplatserna lätt fördubblas från nuvarande 15 platser till 30.

Att hamnen har bränsleförsäljning är ett starkt trumfkort liksom det goda samarbetet med ortens övriga företagare.

– Det handlar inte om att konkurrera, utan om att samarbeta för att bli starkare, säger Sara.

Aktiviteterna på Brännskär och i Kirjais kursgård gör att det rör sig mera människor i byn och också nyheten om att Gullkrona igen kan öppna som gästhamn ger positiva kringeffekter för Kirjais.

– Det betyder att det är mera folk och båtar i rörelse och det är bra. Som by är Kirjais en suverän plats för den som har idéer och visioner. Här finns en stark gemenskap och potential att bli ännu bättre, säger Sara.

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*