Förflytta dig till innehållet

Brusaby får ny utbildning om hur hästar kan användas inom social- och hälsovården

Arkiv/Anja Kuusisto

Arkiv/Anja Kuusisto

Hästunderstödd verksamhet handlar om en kunskap om hästar, ridning och säkerhet samt utbildning i att använda hästen terapeutiskt. Foto: Anja Kuusisto


En ny utbildning har startats vid Axxell i Brusaby i Kimito. Utbildningen leder till examen som hästserviceproducent – med inriktning på produktion av tjänster inom hästunderstödd verksamhet.
Hästunderstödd verksamhet är en mångsidigt område som bland annat omfattar tjänster där man hjälpa människor att upprätthålla arbetsförmågan eller minskar risken för att de ska marginaliseras. Verksamheten kan handla om rehabilitering samt eller om terapi inom barnskyddet och vid familjehem.
– Det är en helt ny utbildning för oss som vi nyligen fått lov att förverkliga i Brusaby, säger kursansvariga läraren Ingrid ”Pia” Hagman.
En viktig målgrupp är personer som är redan verksamma inom hästbranschen och som är intresserade av fortbildning. Undervisningen förverkligas som flerformsstudier enligt de studerandes tidigare kunnande inom branschen.
Initiativet till just detta kompetensområde kommer från arbetslivet, uppger Axxell. Den nya utbildningen kompletterar det tidigare utbudet av grundexamen inom hästhushållning
– Vi är glada över att igen se ett uppsving för hästutbildningen i Brusaby, säger enhetschef Tomas Björkroth.
Axxells tidigare beslut att inte längre erbjuda grundexamen i den gemensamma antagningen resulterade i färre studerande inom hästutbildningarna.
– Nu ser vi att man igen fått upp ögonen för Brusaby, samtidigt som vi ser att vi direkt kan svara på arbetslivets behov, säger Björkroth.
Grundexamen har så kallad kontinuerlig antagning, vilket betyder att det går att inleda utbildningen flera gånger per år. I år har Brusaby ett antal nya studerande också från Österbotten.

Den som avlägger examen ska klara av att:
… välja ut och skola hästar som lämpar sig för hästunderstödd verksamhet
… ge nybörjarundervisning i ridning och hästkunskap
… använda hästar i samband med hästunderstödd verksamhet
… sköta om redskap och anordningar i verksamhetsmiljön.
Källa: Utbildningsstyrelsens Studieinfo-portal.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter