Brunch med karelska piroger – gör en pigg variant med rödbeta och chèvre

Inget slår en hemgjord plåt karelska piroger. Att göra dem själv är lättare än du tror!
Karelska piroger känner vi alla till som en traditionell pirog bestående av ett tunt rågskal med en fyllning av risgrynsgröt. Du kan variera gröten enligt tycke och smak – perfekt för helgens brunch!

Klassiska karelska piroger

20 portioner

Deg
2 dl kallt vatten
3,5 dl rågmjöl
0,5 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 msk rypsolja

Fyllning
1 dl vatten
2 dl grötris
1 liter helmjölk
1 tsk salt
1 msk smör

Blanda ihop vatten, mjöl, salt och olja. Knåda ihop till en deg och ställ i kylskåpet medan gröten kokar.
Laga gröten genom att kokat upp vatten. Tillsätt grötris och mjölk efter att riset sugit i sig allt vatten. Koka gröten på svag värme i 40 minuter. Tillsätt salt och smör. Låt gröten svalna.
Värm ugnen till 225 grader.
Ta fram degen och dela i 20 delar. Rulla degbollarna i rågmjöl och kavla till avlånga plattor.

Lägg en matsked av gröten mitt på degplattan och vänd upp kanterna och rynka till så att kanterna stiger upp över fyllningen.
Lyft pirogerna på ett bakplåtspapper på en bakplåt.
Grädda pirogerna på ugnens mellersta falls i 20 minuter. Servera varma tillsammans med äggsmör.

Rödbetspiroger med getost

20 portioner

Deg
2 dl kallt vatten
3,5 dl rågmjöl
0,5 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 msk rypsolja
Risgrynsgröt
2 dl grötris
1 liter helmjölk
1 tsk salt
1 msk smör
1 dl vatten

Rödbetsfyllning
250 g rödbeta
100 chèvre getost
2 dl risgrynsgröt
1 krm svartpeppar
0,5 tsk salt
1 tsk färsk timjan
2 tsk flytande honung

Deg
Blanda ihop vatten, mjöl, salt och olja. Knåda ihop till en deg och ställ i kylskåpet medan gröten kokar.
Risgrynsgröt
Laga gröten genom att kokat upp vatten.
Tillsätt grötris och mjölk efter att riset sugit i sig allt vatten. Koka gröten på svag värme i 40 minuter.
Tillsätt salt och smör. Låt gröten svalna.

Rödbetsfyllning
Riv rödbetan och smula getosten.
Blanda ihop rödbeta, getost, salt, peppar, timjan, risgrynsgröt och honung.

Piroger
Värm ugnen till 225 grader

Ta fram degen och dela i 20 delar. Rulla degbollarna i rågmjöl och kavla till avlånga plattor. Använd riktigt med mjöl till kavlingen så att degen inte fastnar.
Lägg en matsked av rödbetsfyllningen mitt på degplattan och vänd upp kanterna och rynka till så att kanterna stiger upp över fyllningen.
Lyft pirogerna på ett bakplåtspapper på en bakplåt.
Grädda pirogerna på mellersta falsen i 25 minuter.

Sofie Sergelius

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*