Bra med jobb inom Väståbolands församling

T.f kyrkoherde Sara Grönqvist vid Väståbolands svenska församling uppskattar att att alla tjänster inom församlingen är besatta. – Det ger oss kontinuitet i arbetet, säger hon. Foto: Kim Lund

I motsats till Pargas stad som har svårt att hitta personal till sina arbetsplatser i synnerhet i periferin så har Väståbolands svenska församling en god arbetssituation.

Alla tjänster inom kapellförsamlingarna i skärgården och i Pargas är besatta för tillfället. Den sista pusselbiten föll på plats då det blev klart att Markus Ollila blir ny kantor i Nagu från och med den första februari. Han efterträder Ami Taulio som har gått i pension.

T.f. kyrkoherde Sara Grönqvist ser med tillförsikt på framtiden.

– Det ser bra ut och vi har en person på varje tjänst. På några års sikt har vi inte heller några pensioneringar på kommande, vilket ger oss en kontinuitet i jobbet och det uppskattar vi.

En del av prästerna har jobbat i många år i sina församlingar och inom en överskådlig framtid går några av dem i pension. Och när den tiden är inne kan prästbristen bli ett reellt problem inte bara i Åboland utan i hela Svenskfinland.

Till exempel Kyrkpressen uppmärksammade i augusti problemet med prästbrist i den åländska skärgården där många församlingar har haft svårt att fylla de lediga prästtjänsterna.

Hur Väståbolands svenska församling ska locka sökande i framtiden kan Grönqvist ännu inte säga.
Alla kan ha olika preferenser då de väljer arbetsplats eller stationeringsort, säger Grönqvist.

– För någon kan det vara en bra orgel som lockar, en annan vill jobba i Helsingfors för att det är så centralt.

Att någon av kapellförsamlingarna skulle gå miste om sin präst är inte aktuellt. Kaplantjänsterna i kapellförsamlingarna är tryggade i stadgarna för Väståbolands församling och för Grönqvist är det viktigt att församlingen är närvarande i alla kommundelar.

– Församlingen ska vara en del av vardagen och vara delaktig i samhället. Det fungerar inte att man har mottagning några timmar per vecka, utan det måste finnas en lokalprägel och en lokalkännedom i församlingens arbete.

Kaplan är tjänstebenämningen för en präst.

 

TJÄNSTERNA INOM VÄSTÅBOLANDS SVENSKA FÖRSAMLING

 

Pargas: T.f. kyrkoherde Sara Grönqvist. (ordinarie Harry S. Backström)

T.f. kaplan Maria Wikstedt. ( istället för Grönqvist.)

Församlingspastor: Jari Heikkilä.

Kantor: Hanna Lehtonen.

Nagu: Kaplan: Kjell Granström.

Kantor: Markus Ollila (fr.o.m. 1.2)

Korpo: Kaplan: Esa Killström.

Kantor: Mikael Granlund.

Houtskär: Kaplan: Janne Heikkilä.

Kantor 50%: Kristiina Heikkilä.

Iniö: T.f. kaplan. Eeva Vuola.

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*