Boken: Vers för närsynta öron av Henrik Huldén

Dagens fniss. Henrik Huldéns kortare och längre rimmade dagsverser i Hbl och Språkbruk har fått ett nytt liv i en urvalsvolym.

Vers för närsynta öron

Av Henrik Huldén
Omslagsbild: Leif Sjöström
Litorale, 2016
92 sidor

Henrik Huldén är känd som författare och vissångare – han skriver också dagsvers i Hbl under signaturen ”Gromit”.  I tidskiften språkbruk är hans alias ”HenrikHu”. För tre år sedan utkom ”Gromit samlar sig”, nu har bägge signaturerna samsats i ”Vers för närsynta öron” som kom ut i fjol på Litorale.
Det är uppemot nittio verser i varierande ämnen och om olikartade tilldragelser. En dags- eller tillfällighetsvers ska vara oklanderligt klädd i rytm och rim och helst ha en slutkläm som ska komma helt naturligt och samtidigt vara överraskande. Kraven är höga.

Avstampet är alltid i något allvarligt, ibland gravallvarligt, eller något som rör alla, som sociala skyldigheter eller vädret. Men dagsversen framställer alltid ett befriande perspektiv på sitt ämne. Eller åstadkommer ett samförstånd med en glimt i ögat.
Som estradör odlar Henrik Huldén också en viss typ av punchlinehumor. I skriven form tarvar den en viss elegans för att överleva. En sådan tycker jag att han kan leverera. Ordlekarna, de som blir tröttsamma om man knuffar fram dem till första raden, hanteras för det mesta i förbifarten.

Helst skulle man ha sett att verserna hade daterats och kanske fått en kommenterande rad som förankring. Nu får man klara sig utan det. Det går förstås att lista ut vilka alster som publicerats i språkbruk.
Bland dem finns riktigt roliga saker, som ”Teckenspråk”, där några stora skiljetecken (och ett litet komma) har ordet, alla väl medvetna om sitt värde. En annan rolig en som också rör sig i språkområdet är ”www.äntligen.fi” som handlar om detaljen med de frånvarnade prickarna över vokalerna på webben. Rimmen körs också så att säga prickfritt.

Men ämnena kan vara närgångna på andra vis, röra sig runt grillkorv, vinterhalka eller som i den sista texten, ”Älska ditt nästan”, som hyllar livets undanmanövrar och de anonymt handlingskraftiga som förhindrade att nånting fatalt hände. Sånt borde också rapporteras i bladet, tycker dikten.
En dagsvers av traditionellt snitt är ”Biskopsval”, som börjar i något seriöst och lite högtravande och slutar i slapstick. För den som blir vald till bisp gäller detta: ”Men segerns följder skrämmer./ Det är en stor bedrift/ att utan minsta jämmer/ sen sitta på ett stift.”

Dagsvers ska förse oss med ett fniss eller ett garv som skjutsar oss genom dagen. Dagsversen är den som alltid är i fin form, som passerar med en blinkning. En som man gärna vill träffa igen.

Ann-Christine Snickars
ann-christine.snickars@aumedia.fi

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*