Björn Vikström ställer upp i ärkebiskopsvalet

Björn Vikström

Björn Vikström, biskop i Borgå stift, ställer upp i ärkebiskopsvalet.

Vikström har i flera medier meddelat sitt intresse. I ÅU:s intervju den 9 september sade sig Vikström ännu ”överväga en kandidatur”.

Till Vasabladet säger Vikström: Jag vill ställa mig till förfogande och sedan får väljarna avgöra hur långt det bär. Kyrkan behöver en ärkebiskop som är en andlig ledare, som kan hålla upp hoppet för de anställda och församlingsmedlemmarna, men som också är en ledare som kan ta en del av den offentliga debatten om värderingar.

Vikströms far, John Vikström, var ärkebiskop åren 1982-1998.

Övriga kandidater som meddelat att de ställer upp är riksdagsledamoten Ilkka Kantola, Åbo, universitetsläraren och kyrkohistorikern Heli Inkinen, Åbo samt biskopen i Esbo stift Tapio Luoma meddelat att de ställer upp.

Första omgången i ärkebiskopsvalet är torsdagen den 2 februari 2018. Om ingen av kandidaterna får över hälften av rösterna hålls en andra omgång den 1 mars mellan de två kandidater som fick flest röster i den första omgången.

Läs också ÅU:s intervjuer med de Åboanknutna kandidaterna Ilkka Kantola och med Heli Inkinen.

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*