Berner: Avgifter för förbindelsebåtar är ingen jämlikhetsfråga

ÅU-foto

Det är inte orättvist mot skärgårdsbefolkningen att införa nya avgifter. Det säger kommunikationsminister Anne Berner (C) i sitt svar på riksdagsledamot Ilkka Kantolas (SDP) skriftliga spörsmål.

Åbopolitikern Kantola uppger att Berners svar ändå tyder på att hon tagit till sig av den kritik som skärgårdens invånare och landskapsförbundet har riktat mot avgiftsexperimentet.

– Det positiva i Berners svar är målet att avgifterna ska göras skäliga för dem som behöver förbindelsebåtar ofta. I praktiken betyder det här de som är fast bosatta i skärgården, skriver Kantola till ÅU.

Det ursprungliga föreslaget med avgifter på flera tusen euro hade varit en dödsstöt för livskraften och turismen i skärgården, anser Kantola.

I sitt svar, som kom denna vecka, konstaterar Berner bestämt att experimentet med avgifter ska bli av. Digitaliseringen skapar enligt henne nya möjligheter att skapa konkurrens också då det gäller skärgårdens förbindelsebåtstrafik.

– Det är hennes dröm att trafikinformationen digitaliseras och att det skapas förutsättningar för att kommersiell trafik blir möjlig.

Kantola riktar nu förhoppningar till den skepticism som hittas i regeringspartiernas egna led.

– Det är kanske möjligt att göra något genom att träffa riksdagsledamöter från regeringspartierna och försöka påverka dem så att de stoppar förslaget.

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*