Förflytta dig till innehållet

Behandlingen av IB studenter måste vara rättvis!

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Finlands Svenska Skolungdomsförbund FSS rf förfäras över hur IB studenter behandlats denna vår och kräver att samtliga personer som blir student i Finland och där finska skattemedel används för finansieringen av utbildningen bedöms på ett rättvist och transparent vis.
International Baccalaureate Organization (IBO) ställde till följd av COVID-19 pandemin in de slutprov som skulle ha gått av stapeln i maj.
Då det inte arrangerades slutprov beräknades vitsorden i IB-studenternas examen enligt en formel. Det har riktats kritik mot såväl algoritmen som frånvaro av transparens vid betygsättningen.
Studenterna har tilldelats sina vitsord på basen av  sina tidigare studier och uppsatser som ingår i examen, en personlig prognos för individen och skolans prognos.
Att skolans prognos beaktats är problematiskt och orättvist då den enskilda studenten inte kan påverka hur skolans tidigare årskurser presterat.
I HBL 24.7 kan man läsa att Undervisnings- och kulturministeriets möjligheter att påverka IB är begränsade. Undervisningsråd Aki Tornberg lyfter fram att IB-examen inte är en nationell examen där innehåll, utvärdering och yrkan på ändring av vitsord kan styras med en nationell lagstiftning eller styrning av ministeriet och att finländska utbildningsmyndigheter inte kan ställa krav eller skyldigheter på IB.
På FSS är vi mycket olyckliga och missnöjda, och hoppas att man från utbildnings- och kulturministeriets håll ändå försöker föra en dialog med IBO.
FSS vill se att att IBO gör bedömningen transparent. Vidare måste betygsättningen av årets studenter ses över. Den enskilda individens vitsord ska basera sig på sådana faktorer individen haft möjlighet att påverka.
Att International Baccalaureate Organization (IBO) erbjudit skolorna möjlighet att utreda grunderna för avvikande vitsord och vid behov bedöma studerandes prestationer på nytt är en bra början. Därtill ska studenterna erbjudas att nästa år kostnadsfritt få delta i slutproven och bedömas på ett transparent och rättvist sätt.
Ett absolut minimikrav måste vara att varje individ som blir student i Finland ska behandlas på ett rättvist sätt!
Emilia Jäntti
FSS

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter