Båtägare lockas med estnisk skatteflykt

MÅLGRUPP. Den nya båtskatten gäller segel- och motorbåtar som är längre än 5,5 meter. ÅU-foto

Den nya sajten Vene Viroon (”Båten till Estland”) erbjuder båtägare en möjlighet att undvika den nya båtskatten på 100–300 euro.

– Då man ser på helhetskostnaderna för båthobbyn är 300 euro inte på mycket, men det går att spara tusentals euro i försäkringar och förvaring, uppger Sami Parvianen, som representerar tjänsten, i ett pressmeddelande.

De som skapat tjänsten uppger sig vara ”erfarna båtfarare” som vill skydda båtägare från ”skattebjörnens attack”och som anser att regeringen borde hitta på andra metoder än nya skatter.

På tjänstens sajt veneviroon.fi finns inte mycket mer än kontaktuppgifter och ett formulär för den som vill ha mer information. Ingen svarade på det nummer som finns på sajten.

”Det är fritt fram att åka i Finland med en båt som är registrerad i EU-landet Estland”, enligt sajten.

Enligt Trafis enhetschef Ville Räisänen är det ändå en förenklad sanning.

– Enligt lag ska en person som bor i Finland och äger eller förvaltar en båt registrera den i Finland, säger Räisänen till Talouselämä.

Den nya båtskatten gäller segel- och motorbåtar som är längre än 5,5 meter samt andra vattenfordon med en motor på 50 hästkrafter.

Båtskatten omfattar inte Åland, men det åländska registret gäller enbart båtägare som är fast bosatta på Åland.

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*