Barnmorskeförbundet: Alla under 25 borde få gratis preventivmedel

Majoriteten av klamydiasmittorna konstateras hos unga vuxna. Gonorré har också blivit allt vanligare bland unga. Foto: Pixabay

Kommunerna borde erbjuda ungdomar under 25 år gratis kondomer och hormonella preventivmedel, anser Barnmorskeförbundet. Förbundet efterlyser också en bra sexual- och preventivrådgivning.

”Ansvaret för främjandet av den sexuella- och reproduktionshälsan ligger enligt hälsovårdslagen hos kommunerna och hos studerandehälsovården”, skriver Barnmorskeförbundet i sitt uttalande på den internationella barnmorskedagen.

Barnmorskeförbundet påpekar att också Institutet för hälsa och välfärd THL, Social- och hälsovårdsministeriet samt Befolkningsförbundet i flera år rekommenderat samma sak.

Motståndet är utbrett. I en enkät hösten 2017 kollade Barnmorskeförbundet attityderna i alla 311 kommuner: Endast 52 svarade, och i de flesta fall var svaren negativa.

Den typiska medicinska aborten utförs i åldern 20–24 år. Orsakerna är ofta sociala.

En ökad användning av kondomer bland unga skulle vara viktig eftersom de flesta klamydiasmittor konstateras hos unga vuxna. Antalet smittade bland unga i åldern 20–24 ökar fortfarande. Gonorré har också blivit allt vanligare bland unga.

 

Den internationella barnmorskedagen

  • Dagen, som har firats den 5 maj sedan år 1991, uppmärksammas med att betona barnmorskearbetets betydelse för främjandet av den sexuella- och reproduktiva hälsan både nationellt och internationellt.
  • Detta års internationella tema är “Midwives leading the way with quality care”.
  • Suomen Kätilöliitto – Finlands Barnmorskeförbund är en samorganisation för personer som avlagt barnmorskeexamen och för barnmorskestuderande.
  • Förbundet grundades 1919 och har 4 300 medlemmar i 16 lokala barnmorskeföreningar.
  • Barnmorskeförbundet är en yrkesideell förening. Barnmorskornas fackliga intresseorganisation är Tehy.

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*