Förflytta dig till innehållet

Barnen ska vara i centrum för det politiska beslutsfattandet

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Många saker är bra i Finland, men så länge ens ett enda barn lever i osäkerhet, blir mobbat, mår dåligt eller inte känner sig viktig, har vi ett arbete att utföra. Än så länge har vi inte lyckats med det allra viktigaste – att trygga varje barns barndom.

Finland får nu sin egen nationella barnstrategi och med hjälp av detta synliggörs barn mer i statsförvaltningen. I juni påbörjade barnstrategikommittén sitt arbete för att säkerställa att de olika aktörernas gemensamma ansvar för barns och ungdomars välmående förverkligas.

Barnets röst hörs inte i politiken såvida inte vi vuxna ser till att den hörs. Kommitténs möten för höstsäsongen fortsätter denna vecka. Det är en stor ära att få vara medlem i denna viktiga arbetsgrupp.

Jag upplever också att jag är skyldig det för varje barn och ungdom vars historia jag fick höra när jag jobbade i skolan och i barnskyddet. Jag tänker hålla mitt löfte om att deras röster hörs och kommer att arbeta för att det inte är själva strukturerna eller lagstiftningen som möjliggör marginalisering av ett enda barn eller ungdom.

Vi bör kunna bemöta varje barn i nöd. De mest utsatta barnens röster hörs oftast inte. Barnen ska inte leva i ett klassamhälle. Kunskap om barnens rättigheter måste ökas konkret – barnens rättigheter bör inte försvaras eller lösas endast vid advokaters bord i rättssalar utan nära barnet i den grundläggande vardagen.

Vi måste försäkra oss att de trygga vuxna som jobbar med barn inom rådgivningen, förskoleverksamheten, skolorna, hälsovården, barnskyddet och på organisationsnivå har tillräckligt med tid och kompetens att bemöta barnen. Större uppskattning för ansvaret inom dessa arbeten bör synas i vårt samhälle, och även märkas på lönerna för de utbildade professionella inom branschen.

Nu är det också oerhört viktigt att säkerställa den organisatoriska fältfinansieringen som ligger i vågskålen. Det är klart att denna finansiering i fortsättningen ska bygga på en etiskt hållbar grund men i budgetdiskussionerna som pågår just nu är det ytterst viktigt att säkerställa finansieringen för de närmaste åren.

Vi kan inte heller blunda inför globala frågor om barns rättigheter. Som en utvecklad stat har vi ett ansvar att sträva efter att hjälpa barn över gränserna. Varje barn har rätt till säkerhet och beskydd – oavsett kultur eller var i världen man föds.

Under den här veckan lämnade jag in ett förslag tillsammans med De Grönas fullmäktigegrupp i S:t Karins stadsfullmäktige om att i fortsättningen ska även en bedömning av inverkan på barn utföras i stadens beslutsfattande och barnbudgetering när det gäller ekonomiskt beslutsfattande – det vill säga att den kommunala budgeten ska betraktas ur ett barns rättighetsperspektiv.

I framtiden kommer uppmärksammandet av barn vara en självklar del av beslutsfattandet – men varför kunde det inte vara så redan nu? Jag hoppas att vi med hjälp av barnstrategiarbetet tar konkreta steg mot ett genuint barnvänligt Finland på alla nivåer av beslutsfattandet. Ett sådant samhälle som placerar barn, ungdomar och familjer i centrum för det politiska beslutsfattandet. Och vid sidan om allt pappersarbete och lagarbete vill jag personligen tacka alla de trygga vuxna i vardagen – den verkliga superhjälten – som även i dag tack vare sin verksamhet skapar en grund för en trygg barndom.

Sofia Virta 

Riksdagsledamot, Gröna, S:t Karins.

Riksdagsledamöter och lokala politiker skriver torsdagskolumner i ÅU.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter