Barkbacken och Hemmet i Åbo lockar inte vårdjättar

Gubbhemmet är en del Barkbackens servicehus. Foto: Timur

De privata vårdbolagen har inte visat något större intresse för de svenska servicehusen Hemmet och Barkbacken  i Åbo.

Barkbackens servicehus vid Multavierugatan har inte kontaktats en enda gång av varken Attendo eller något annat stort privat vårdbolag i syfte att ta över verksamheten.

– Ingen har hört av sig till oss. Målet att vår verksamhet inte ska vara vinstgivande håller vårdbolagen borta, säger Stefan Strandberg, styrelseordförande i Barkbackens servicehus.

Stiftelser står bakom serviceboendet i Barkbacken och i Hemmet. Det gör att verksamheten inte är intressant för privata vårdbolag som vill växa och bli större.

Allmännyttan i stiftelsernas verksamhet och donatorernas önskemål är inte i linje med de privata vårdbolagens vinstintressen.

Strandberg som har rötter i Kimito har följt med den senaste utvecklingen i Kimitoön där Attendo etablerat sig och vill växa ytterligare.

Stefan Strandberg, styrelseordförande i Barkbackens servicehus. ÅU-foto

– Det är bra att det finns flera aktörer på marknaden, det ger kunden valmöjligheter. Men det måste finnas en balans. Det ska finnas både kommunal service och privata vårdbolag, och det ska finnas utrymme också små vårdbolag på marknaden, inte bara stora, säger Strandberg.

Ann-Mari Backman, vd i Stiftelsen Hemmet vid Observatoriegatan, instämmer.

-Jag hoppas att det ska finnas så många aktörer som möjligt på marknaden så att kunderna kan välja den vård de önskar. Det är viktigt att det finns valmöjligheter, säger hon.

Men hon är orolig över utvecklingen på marknaden där stora vårdkedjor köper upp små bolag för att växa och bli ännu större.

– Själva kan vi ta det lugnt eftersom Hemmet drivs av en stiftelse. Men på marknaden överlag ser det inte bra ut. Utvecklingen går snabbt, risken finns att några få stora bolag kommer att dominera marknaden, säger hon.

Vårdbolagen är mycket aktiva.

I sommar kontaktades Hemmet av vårdbolaget Esperi som har riksomfattande verksamhet.

– Det är enda gången vi kontaktats. Bolaget var intresserat av att att ta över verksamheten helt eller delvis. Men när de gick upp för dem att vi är en stiftelse som jobbar ideellt blev det ingen diskussion, säger Backman.

Ann-Mari Backman, vd i Stiftelsen Hemmet. Foto: J-O Edberg

 

Privata sköter över hälften av serviceboendet i Åbo

Andelen privata aktörer inom serviceboendet i Åbo har ökat stadigt de senaste åren.

Åbo stad har i dag köpserviceavtal med ett 20-tal privata vårdbolag, både stora och små, inom serviceboendet.

Bland de stora finns bland andra Attendo och Esperi.

– De flesta stora vårdbolag som verkar i landet finns också  Åbo, säger Sari Ahonen, chef för äldreomsorgen i Åbo stad.

Drygt hälften av vården inom serviceboendet i Åbo sköts i dag av privata vårdbolag medan staden ansvarar för knappt hälften.

Staden köper i år tjänster av de privata vårdbolagen för 30 miljoner euro.

– Man märker att intresset från de privata bolagen har ökat. Antalet bolag som staden har avtal med har ökat sedan i fjol.  Samarbetet med bolagen fungerar bra, säger Ahonen.

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*