Förflytta dig till innehållet

Bakom kulisserna på Åbo nödcentral – arbetsbördan och stressen är den största utmaningen

Nödcentralen

Nödcentralen

Under ett sommarveckoslut tar nödcentralerna emot cirka 29 000 nödsamtal. Foto: Lilly Björklund


Åbo nödcentral är en av Finlands sex nödcentraler och betjänar Egentliga Finland och Tavastland.
Årligen tar de emot över en halv miljon samtal.
– Vad vi får vara med om en vanlig arbetsdag här på Åbo nödcentral varierar. Just nu kommer det in flest nödsamtal om bränder och människor som har råkat ut för olyckor på havet. Det beror mycket på årstid och väder, säger Mauri Turula, chef för Åbo nödcentral.
Semesterperioden orsakar en klar ökning av antalet samtal.
Under ett vanligt sommarveckoslut tar nödcentralerna emot i genomsnitt cirka 29 000 nödsamtal.

Mobilapp för positionering

En av utmaningarna under sommartid är att flera nödsamtal kommer från människor som befinner sig ute på havet eller på en sommarstuga.
Då vet de inte alltid den exakta adressen de befinner sig på.
– Mobilappen 112 Suomi har utvecklats för positionering av nödsamtal. Att ladda ner appen är ett bra sätt att förbereda sig för eventuella nödsituationer. Sedan ska man komma ihåg att ringa via appen för att vi ska kunna se positionen, säger Sonny Söderlund, skiftesmästare vid Åbo nödcentral.
Förutom att ladda ner mobilappen rekommenderas att alltid röra sig försiktigt och att kolla att nödvändig säkerhetsutrustning finns tillgänglig.
Flera nödsituationer skulle kunna undvikas med rätt förberedelser och rätt inställning.
– Kom ihåg att hjälpa när ni ser någon i nöd. Det händer ofta att den som ringer nödcentralen inte har stannat, utan bara har sett en olycka i förbifarten. Då vet vi inte vem som behövs på plats och måste skicka ut alla sorters utryckningsfordon i onödan, säger Turula.

Nytt datasystem

Ungefär 70 personer jobbar på Åbo Nödcentral.
Det finns en viss resursbrist på grund av att tillräckligt många nödcentralsoperatörer inte hinner skolas.
Bortfallet av operatörer är större än mängden som kommer in.
– Tack vare ett nytt datasystem har vi ändå möjlighet att besvara alla inkommande nödsamtal inom 10 sekunder. Om en nödcentral är överbelastad, styrs samtalen efter en viss utsatt tid till en annan nödcentral för behandling, säger Turula.
Nödcentralen tog i början av april i bruk det nya datasystemet Erica.
Möjligheten att styra samtalen till andra nödcentraler gynnar också svenskspråkiga som ringer 112.
Står det flera svenska samtal i kö och alla svenskspråkiga operatörer är upptagna styrs samtalet vidare till en annan nödcentral och en operatör som kan betjäna på svenska.
– Den svenska servicen vid Åbo nödcentral fungerar bra. Det finns också alltid möjlighet att få betjäning på engelska. Ifall personen i nöd talar något annat språk än finska, svenska eller engelska finns det en tolktjänst som går att koppla in, säger Turula.

Mentalt tungt

Den största utmaningen med att jobba på nödcentralen är arbetsbördan och den mentala sidan.
– Vi har långa och stressiga arbetspass. Alla samtal vi får handlar om kriser och folk som är i nöd. Det kan vara svårt att inte ta åt sig av allt man får höra. Man måste försöka glömma det hemska och skilja på vad som hör till arbete och vad som hör till ens eget liv, säger Söderlund.
Men Söderlund skulle aldrig vilja byta ut sitt jobb.
– Det bästa är att kunna hjälpa så många människor. När vi direkt kan skicka den hjälp som behövs känns det fantastiskt, säger Söderlund.
 
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter