Baka med kvarg till påsk

Dallasbullar med kvarg. Foto: Sofie Sergelius

DALLASBULLAR

Deg
5 dl mjölk
50 g färsk jäst
120 g smör
1 tsk salt
1,5 dl socker
1 msk kardemumma
1 ägg
0,5 tsk vaniljpulver
8,5 dl vetemjöl
1,5 dl fullkornsvetemjöl (grahamsmjöl)

Fyllning
250 g kvarg
150 g smör
1,5 dl socker
0,5 tsk vaniljpulver
1 dl vaniljkrämspulver (ugnståligt)
1 ägg till pensling

Värm mjölken till 37 grader. Smula ner jästen i en stor beredningsskål och häll över mjölken. Rör om tills jästen löst upp.

Smält smöret och ställ åt sidan för att svalna.

Tillsätt salt, socker, kardemumma, ägg och vaniljpulver. Vispa ihop så att allting blandar sig.

Mät upp mjölet och rör ner lite i taget tills det bildats en smidig deg. Lämna cirka 1 dl vetemjöl i måttet.

Häll det smälta smöret på degen och knåda tills allt smör blandats in. Tillsätt det sista vetemjölet och knåda i ett par minuter.

Lägg en bakduk över degen och ställ på ett varmt ställe in köket. Låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 60 minuter.

Tillred vaniljfyllningen genom att blanda ihop rumstempererad kvarg med mjukt smör och socker. Tillsätt vaniljkrämspulvret och rör om till en jämn smet.

Stjälp ut bulladegen på ett mjölat bakbord och kavla ut till en avlång rektangel. Bred fyllningen i ett jämnt lager på bullan och rulla sedan ihop bullan längs med den längre ändan. Skär bullan i cirka 3 centimeter tjocka skivor och placera på ett bakplåtspapper på en ugnsplåt. Låt bullarna jäsa under en bakduk i 45 minuter.

Värm ugnen till 200 grader.

Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen i cirka 13 minuter tills bullarna fått en vackert gyllene yta.

Tips: Frys in överlopps bullar till en annan dag. Bullarna håller ett par månader i frysen.

Kvarg- och persikopaj gör sig bra på påskbordet. Foto: Sofie Sergelius

KVARG- OCH PERSIKOPAJ

BOTTEN
300 g mjukt smör
2 dl socker
2 ägg
2 msk mjölk
6 dl vetemjöl
0,5 dl potatismjöl
0,5 dl mandelmjöl
0,5 tsk vaniljpulver
3 tsk bakpulver

Fyllning
500 naturell kvarg
1 dl socker
3 ägg
2 krm vaniljpulver
470 g persikohalvor i sockerlag
0,5 dl mandelflarn

Värm ugnen till 200 grader.
Vispa ihop smöret med sockret och tillsätt därefter äggen ett i taget. Tillsätt mjölken och rör om.
Blanda ihop alla torra ingredienser och rör ner i äggsmeten. Blanda tills det bildats en jämn rätt tjock smet.

Placera ett bakplåtspapper på en ugnsplåt och stjälp ut degen på pappret. Tryck ut tills degen täcker hela botten på ugnsplåten. Tryck även upp av den mot kanterna så att fyllningen inte rinner över.

Rör ihop kvarg med ägg, socker och vaniljpulver. Häll kvargfyllningen på pajbotten.
Skiva persikohalvorna i jämntjocka skivor. Placera persikoskivorna på kvargfyllningen och strö över hälften av mandelflarnen.

Grädda pajen på ugnens lägsta fals i 30 minuter. Dekorera med resten av mandelflarnen och servera pajen till exempel med vaniljglass.

Kaka med kvarg och memma. Foto: Sofie Sergelius

SOCKERKAKA MED MEMMA OCH KVARG

200 g ekologisk memma
250 g mjölkkvarg
1,5 dl socker
1 tsk apelsinzest
150 g smält smör
2 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk matsoda
1 tsk bakpulver
2 dl vaniljsås och 1 tsk apelsinzest till servering

Värm ugnen till 190 grader.
Blanda ihop memma och kvarg i en beredningsskål. Tillsätt socker, apelsinzest och det smälta smöret. Vispa ner ett ägg i taget.

Rör ihop alla torra ingredienser. Rör ihop de torra ingredienserna med de våta och blanda tills det bildats en jämn smet.
Smörj och bröa en ringform och häll i smeten.

Grädda kakan i mitten av ugnen i 50 minuter.
Servera kakan med vaniljsås smaksatt med apelsinzest.

Sofie Sergelius

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*