Förflytta dig till innehållet

Baka med batat

Servera tillsammans med kokosgrädde och hallon. Foto: Nathalie Auren


Batat, eller sötpotatis, är en rotknöl som påminner om potatis men som smakar sött och faktiskt inte ens är släkt med potatisen. Batat används ofta i matlagning, men passar även utmärkt i söta bakverk.
Bildtext: Batatbrownien är en maffig chokladkaka utan gluten, mjölk och vitt socker.
Glutenfria batatbrownies
1 mindre batat (ca 300 g)
0,5 dl kokosolja
15 färska dadlar 2 dl mandelmjöl
0,5 dl kakao
1 tsk bakpulver
0,25 tsk salt
2 ägg
150 g hackad mjölkfri mörk choklad eller chokladknappar
Värm ugnen till 175 grader. Skala och tärna bataten och koka i ca 10 minuter, eller tills bataten är helt mjuk. Smält kokosolja i en liten kastrull och låt svalna. Ta under tiden bort kärnorna ur de färska dadlarna och stavmixa tillsammans med mandelmjöl, kakao, bakpulver, salt och ägg i en skål.
bildtext: Lägg i de mjuka batatbitarna i smeten och mixa. Lägg sedan till kokosolja och kokt batat och mixa ytterligare. Rör till sist ner hälften av den hackade mörka chokladen eller chokladknapparna i smeten. Smörj en form (ca 20 x 20 cm) med kokosolja och bred ut smeten i den. Grädda i mitten av ugnen i 25 minuter. Ta ut brownien och häll genast över resten av chokladen. Låt smälta lite och bred sedan ut över kakan i ett jämt lager.
bildtext: Bred ut chokladen över kakan. Skär i 9-12 bitar. Låt svalna helt innan servering. Servera tillsammans med kokosgrädde och hallon.
Kokosgrädde
400 ml kokosmjölk i konservburk 1-2 msk honung 1 msk citronsaft
Ställ konservburken med kokosmjölk i kylskåpet över natten. Öppna burken och gröp ur det tjocka lagret med kokosgrädde som stigit upp till ytan. Använd inte vattnet som finns på botten i burken. Lägg kokosgrädden i en skål, tillsätt honung och citronsaft och vispa sedan till en fluffig grädde med elvisp.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter