Avstängd gångtunnel i Piispanristi skapar fara för bussresenärer

Vägarbete
Gångtunneln vid Piispanristi är avstängd på grund av det långvariga trafikprojektet för landsväg 110. Foto: Lilly Björklund

Piispanristis gångtunnel i S:t Karins har ända sedan förra veckans måndag varit avstängd.

För människor som ska ta bussen till Pargas innebär det att de inte kan använda gångtunneln för att ta sig till busshållplatsen på andra sidan vägen.

Närmaste övergångsställe finns tio minuters gångväg bort.

Bristfällig information

Den enda informationen som först fanns tillgänglig för fotgängare var en lapp på stängslet vid vägarbetet där det står att gångtunneln är avstängd tills 15 oktober i höst.

Information om var närmsta övergångsställe finns och hur man tar sig dit sattes upp vid tunneln först efter lördagen.

De människor som ska ta Pargasbussen har inte vetat om att de måste reservera extra tid för att hinna gå den extra biten till busshållplatsen.

På grund av detta har många valt att istället korsa vägen mitt bland trafiken.

Vägarbete och busshållplats
För att kunna ta Pargasbussen har flera människor korsat vägen mitt i trafiken. Foto: Lilly Björklund

– När jag kom till tunneln såg jag att den var avstängd. Några pilar eller anvisningar för vilken väg man skulle ta istället hade inte ännu satts upp. De som ville till busshållplatsen på andra sidan tunneln blev helt enkelt tvungna att promenera rakt över bilvägen, säger Ilse Arén.

Arén åkte buss från jobbet i Helsingfors förra veckan.

Hon steg av vid Piispanristi och skulle byta till bussen som går till Pargas och reagerade genast på den farliga situationen.

– Det är många resenärer som kommer från flygfältet och har stora kappsäckar. Då blir det väldigt besvärligt att gå omkring och leta efter ett övergångsställe. Jag såg bland annat hur en gammal dam med händerna fulla av tunga kassar gick vidare för att hitta ett övergångsställe. Hon hittade inget i närheten, så även hon var tvungen att gå över vägen mitt bland trafiken, säger Arén.

Piispanristis gångtunnel är avstängd i samband med trafikprojektet för landsväg 110.

ÅU har försökt nå NTM-centralen för sydvästra Finland för en kommentar.

Trafikprojektet för landsväg 110

Trafikprojektet sträcker sig ända från Tavastgatan i Åbo till Pikis i S:t Karins. Projektet genomförs för att förbättra situationen för fotgängare, cyklister och kollektivtrafik under 2019. Projektet är en del av Åbo stads bostads- och transportprogram. Åbo och S:t Karins är ansvariga för stadsgatunätverket och NTM-centralen för sydvästra Finland ansvarar för landsvägen. Projektet påbörjades den 22 maj 2019 och löper till slutet av året. Det här är den första omfattande förbättringen av gång-, cykel- och kollektivtrafik i Åbo-området. Landsväg 110 är en av Åbo viktigaste regionala pendlingsvägar. Den totala kostnaden för projektet är 2,5 miljoner euro.
Källa: Trafikledsverket

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*