ÅUCS parkeringshus blir inte klart i tid – den hårda vintern har förskjutit tidtabellen med minst en månad

Till vänster byggs det nya T3-sjukhuset ovanpå Helsingforsgatan. Parkeringshuset byggs till höger om det nuvarande T-sjukhuset, sjukhusets helikopterplatta ses högst upp på byggnadens tak i mitten på bilden. Foto: J-O Edberg

Den som väntar på att ÅUCS nya parkeringshus i Kuppis snart kan tas i bruk får ge sig till tåls ännu ett tag.

Det var från början meningen att parkeringshuset skulle stå klart i slutet av maj. Men nu dröjer det åtminstone fram till slutet av juni innan parkeringsanläggningen kan tas i bruk.

Timo Seppälä, projektchef vid Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt, säger till ÅU att det inte finns förutsättningar för att parkeringshuset ska hinna bli klart om några veckor som planerat.

– Entreprenören har meddelat oss att tidtabellen har förskjutits med ungefär en månad. Det betyder att parkeringshuset står klar tidigast i slutet av juni. Men det kan också dröja till mitten av juli, den exakta tidpunkten får vi veta först när entreprenören gjort en noggrannare genomgång av tidtabellen, säger Seppälä.

På bilden ses den del av parkeringshuset där in- och utfarten byggs. In- och utfarten sker intill T-sjukhuset som skymtar i bakgrunden.

Orsaken till att bygget försenats är den ogynnsamma vintern.

– De stora snömängderna som fallit har stört gjutningen av parkeringshusets betonggolv, säger Seppälä.

Snöfallen gjorde att man tvingades skjuta fram arbetet i två repriser.

Förseningen inverkar trots allt inte på kostnaderna. Åtminstone inte för sjukvårdsdistriktets del.

Seppäla är projektchef för T3-sjukhuset som byggs strax intill och ansvarar dessutom för parkeringshusbygget.

– För oss blir bygget inte dyrare, förseningen ligger på entreprenörens ansvar, säger han.

Parkeringshuset byggs av företaget Graniittirakennus Kallio. Byggnadskostnaderna som man avtalat om uppgår till 13 miljoner euro.

Enligt Seppälä kan byggnadsentreprenören enligt gällande bestämmelser tvingas betala böter i fall parkeringshuset inte står klart inom överenskommen tid.

– Men den frågan har inte diskuterats ännu, säger han.

Parkeringshuset byggs ovanför Keramikfabriksgatan strax intill Artilleribron i Kuppis. Det byggs i fyra våningar och får plats för 530 bilar.

I gatuplanet under byggnaden byggs en cykelparkering med plats för cirka hundra cyklar.

På parkeringshusets tak byggs dessutom solpaneler. Solenergisystemet har en effekt på cirka 50 kilowatt.

Parkeringshuset byggs i fyra våningar över Keramikfabriksgatan. I förgrunden Artilleribron som går över Helsingforsgatan och järnvägsspåret.

Parkeringshuset är efterlängtat eftersom det råder akut brist på parkeringsplatser på sjukhusområdet.

Enligt Seppälä förekommer det nu som då klagomål från besökare som drabbats.

Det har hänt att folk missat läkartider till följd av att det inte funnits lediga parkeringsplatser på sjukhusområdet.

Att bygget nu försenas medför ändå inte så stora olägenheter, menar Seppälä.

– Som tur är blir det semestertider. Det betyder att parkeringsplatser frigörs då en stor del av sjukhuspersonalen åker på semester, det underlättar situationen betydligt, säger han.

Foto: J-O Edberg

När det nya parkeringshuset tas i bruk flyttas en del av personalens parkeringsplatser som finns i ÅUCS nuvarande parkeringshus ovanför Helsingforsvägen till den nya parkeringsanläggningen.

Parkeringsplatserna i första våningen i parkeringshuset ovanför Helsingforsvägen frigörs då för sjukhusets besökare.

Också en del övriga personalparkeringar flyttas till det nya parkeringshuset.

Till en början är det meningen att tre av husets fyra våningar reserveras för ÅUCS personal medan resten av parkeringsplatserna reserveras för sjukhusets besökare.

Men när T3-sjukhuset står klart 2021 sker en omfördelning.

– Då reserveras parkeringshuset endast för T3-sjukhusets behov. Tanken är våningarna fördelas jämt mellan personal och besökare, personalen får parkeringsplatser i två våningar och besökarna likaså i två våningar, säger Seppälä.

2 Kommentarer

  1. Vintern var mild men snörik, åtminstone i Åbo. Enligt
    artikeln var det snön, som försvårade och fördröjde
    gjutningsarbetet, inte den uteblivna kölden.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*