ÅU frågar inför Svenska dagen: Var hör du svenska i Åbo och var får du svensk service?

Aktiviteterna och evenemangen är många under svenska veckan som ordnas i Åbo den 5–11 november.

Huvudfesten i Åbo ordnas av Folktinget på Åbo svenska teater på själva Svenska dagen, den 6 november.

ÅU gjorde en gallup på stan: Var hör du svenska i Åbo, och var får du svensk service?

Kommentera gärna i kommentarsfältet! Med namnunderskrift givetvis.

Läs mer om svenska veckan i Åbo här.

7 Kommentarer

  1. Jag är nog lite på samma linje som Sunabacka. Om man börjar på svenska får man överraskande ofta svensk service. Men inte alltid tyvärr.

  2. Som svensk i Åbo (bor dock i Pargas) pratar jag nog engelska på de flesta ställen eftersom det oftast låter ”en osaa ruotsia….” med undantag Wallins fisk i Saluhallen där de också har färska svenska räkor 😊. Inget problem för mig som invandrad med engelska men förstår frustrationen för detta officiellt 2-språkiga (?) lands infödda invånare som vägras få sin lagliga rätt att använda sitt modersmål i sitt eget land!

  3. Det är ju så typiskt för oss finladssvenskar i denhär trakten, att vi inte använder vårt språk i butiker o.dyl. ställen. Vi borde faktskt själva börja på svenska – vi kommer att bli förvånade! Jobbar själv i servicebranchen, och förvånar mej över att svenskspråkiga nästan alltid närmar sej mej på finska. Ofta byter jag nog till svenska, men inte alltid, tänker att det är kunden som bestämmer språket. Låt oss titta i spegeln!

  4. Jag brukar nog mycket sällan få svensk service i Åbo – jag vet inte vad de skulle bero på men i alla fall har jag inte i Hansa. En gång i Myllys apotek så böt apotekskan språk då hon såg mitt ID, men de är på rak arm kan säga jag fått svensk service. De är mest problematiskt då jag har ett ärende, som att jag söker en specifik vara eller vill lämna tillbaka något. Jag tycker min finska är så dålig så jag försöker alltid så långt som möjligt undvika prata de, eller byta till engelska (vilket jag tycker är de värsta men kan inte hjälpas ibland).

  5. Just i dag har jag fått svensk service på Akademiska bokhandeln, Instrumentarium (i Hansa vid Auragatan)och apoteket i Hansa (2:a vån.). Och javisst, även på det så kallade salutorget.
    Liksom säkert de flesta tvåspråkiga personer brukar jag själv prata finska när jag uträttar ärenden. Varför? Ja säg det!

  6. Jan-Ola Sunabacka: Kul att höra! Jag har tyvärr inte samma erfarenhet, men upplever nog att man på många ställen är vänligt inställd till svenskan i alla fall. Hälsn. Annina Suominen, ÅU

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*