Förflytta dig till innehållet

Åtta rivna får i Pöytis

Nu har då åter får, denna gång åtta stycken i Pöytis, blivit rivna av varg. Med en växande vargstam är det bara en tidsfråga tills det första människooffret, kanske ett barn, rapporteras.
Till skillnad från coronagisslet, som har drabbat stora delar av världen utan människors egen förskyllan, är vargproblemet i Finland ett resultat av somligas oförstånd. Tänk på det!
Det är främst politiker och anhängare av De gröna samt vissa andra miljöaktivister som ligger bakom det fatala beslutet att freda vargen. Dessutom har många tjänstemän i sin maktfullkomlighet tolkat alla direktiv till sin egen och vargarnas förmån, mot majoritetens intressen. En liten klick har lyckats topprida hela samhället i den här frågan.
Nu borde till exmepel SFP våga ta upp saken medan det ännu går att göra något. Alla vargar inom områden som är bebyggda eller där det bedrivs jordbruk och boskapsuppfödning borde skjutas. Då skulle vi vara tillbaka i den fridfulla situation som rådde under största delen av 1900-talet.
Vargprofeter borde inse sitt misstag och backa. En livskraftig vargstam i södra och västra Finland räddar inte klimatet eller jorden från utsugning. Tvärtom gör den livsmedelsproduktionen ineffektivare och belastar även på annat sätt ekonomin. Fredandet av vargen gör miljörörelsen en björntjänst och leder till att respekten för myndigheterna på sikt kan luckras upp.
Jan-Erik Ingvall
Helsingfors

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *