Förflytta dig till innehållet

Att färre Pargasbor föds märks inte ännu i daghemmen i Pargas

Då färre föds blir det färre dagisbarn och skolelever på sikt. Nativiteten är låg i hela landet, i Pargas blir förändringarna stora kommande år. Grafik: Mikko Kulmala utgående från Pargas stads siffror


Om antalet födda barn sjunker i den takt som i fjol och prognosen för i år visar, är det från hösten 2020 som förändringarna börjar synas i daghemmen i Pargas.
I nuläget har staden närmare 800 barn inom småbarnspedagogiken och kurvorna har snarast pekat uppåt och inte nedåt.
– Det tror jag kan bero på goda tider på arbetsmarknaden, när fler har jobb har vi fler dagisbarn och vi ser det också på att utgifterna för hemvårdsstödet sjunker, säger Pia Hotanen, chef för småbarnspedagogiken i staden.

Pargas begränsar inte rätten till dagvård för någon

Pargas har dessutom gått in för att inte begränsa barnets rätt till dagvård, trots den lagändring som gör det möjligt för kommunerna att endast erbjuda 20 timmar dagvård i veckan om en föräldern är hemma.
– Som jag ser det är det här ett bra beslut, liksom vårt beslut om gruppstorlekarna (se faktarutan). Vår småbarnspedagogik håller god kvalité med en kunnig och flexibel personal, så som det ska vara när staden vill locka inflyttare, tycker Hotanen.

Peikkorinne är stängt, beslut om det ska renoveras är inte fattat

Att fuktproblem och flytt av dagisgrupper ändå har präglat debatten handlar väl dels om att det är förändringar som är nyheter, och förstås om att många fastigheter har haft fukt- eller andra problem. Det senaste i raden var Peikkorinne, ett finskspråkigt daghem i norra Pargas.
– Det finns fortfarande inget beslut om Peikkorinnes öde, men stängningen av det för det här verksamhetsåret satte i gång en fastighetsutredning som vi gör tillsammans med bildningen och fastighetssidan.
– Vi kartlägger helheten och försöker beakta framtida behov, och vår utredning ska presenteras för beslutsfattarna på nästa års sida.
För tillfället är läget lugnt, ingen daghemsrenovering pågår och vardagen med närmare 800 barn rullar på.

Inflyttningen brukar inverka positivt

Statistiken visar ändå att när det år 2012 föddes 167 barn i Pargas var fjolårets siffra 112 och årets prognos är 103.
– Tidigare var det ofta som barnen på årsnivå var 25 fler än vad prognoserna visat, men de senaste åren har det handlat om plus 10–15 barn, säger Hotanen.
När dagisbarnen är fler än vad prognosen visar handlar det i regel om inflyttning.

I skärgården behövs ett daghem per kommunområde oberoende

Och precis som för skolorna är det i centrala Pargas som ett förändrat barnantal kan påverka daghemsstrukturen mest.
Eftersom det finns ett daghem per kommundel i Nagu, Korpo, Houtskär och Iniö kan inte förändringarna där vara stora.
– Staden har skyldighet att ordna dagvård för de barn som finns helt enkelt. Just den här veckan har de fem daghemsbarnen i Iniö förresten flyttat in under samma tak med skola och bibliotek, det är en spännande och fin lösning, säger Hotanen.
– I Pargas har vi redan flera lösningar där en daghemsföreståndare ansvarar för två daghem, vi försöker tänka områdesvis och skapa funktionella helheter.
LÄS OCKSÅ:
Politiker i Pargas kommenterar elevprognoser: Nu måste vi skärpa oss
Malms skolas rektor: Siffrorna är skrämmande
Prognoser visar: Elevantalet sjunker med fart
Det föds färre Pargas och färre Kimitoöbor
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter