Arkitekttävling inleds – Nu sökes idéer för det stora bangårdsprojektet i Åbo

En första arkitektvision för bangården i Åbo. Illustration: Haroma & Partners

Bangårdsprojektet i Åbo går vidare med en arkitekttävling som startade på tisdagen. Målet med arkitekttävlingen är att hitta en fungerande idé som kan ligga som grund för vidareutvecklingen av projektet.

Det är bolaget Turun Ratapihan Kehitys Oy som arrangerar arkitekttävlingen tillsammans med Åbo stad och VR Group. Fem arkitektbyråer har ombetts att delta i tävlingen. De är Schauman Arkitekter Ab, Sigge Arkitekter Ab, Arkkitehtitoimisto Haroma & Partners Oy, Arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäki Oy och PES-Arkkitehdit Oy.

Tanken är att skapa ett upplevelse- och evenemangscenter med tyngdpunkt på familjeturism. Centret ska öka Åbos attraktionskraft både nationellt och internationellt.

Bangårdsprojektet har startats av flera privata aktörer som gått samman i bolaget Turun Ratapihan Kehitys. Delägare i bolaget är Ilkka Paananen och Mikko Kodisoja, grundare och före detta ägare i spelföretaget Supercell, förra ishockeyproffset Saku Koivu och investerarna Ilkka Kilpimaa och Timo Everi i Helsingfors. Också börsbolaget Taaleri har gått med som delägare. Taaleri har också nyligen gått in som delägare i Turun Toriparkki som ska bygga den underjordiska parkeringshallen vid Åbo salutorg.

Avsikten är att byggnadsarbetet startar 2020 och 2022 ska upplevelsecentret stå klart. De totala kostnaderna för projektet beräknas till ungefär 480 miljoner euro. Projektet ska finansieras till största del med privata medel.

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*