Vänsterförbundets Lindfors vill att Arkea blir en intern enhet inom staden igen

matlinje med pyttipanna
Arkea levererar skolmaten till skolor i Åbo. ÅU-foto

Det kommunalt ägda bolaget Arkea borde återgå till att bli en enhet inom Åbo stad, inte ett skilt bolag som ägs av staden. Det föreslår Vänsterförbundets Jaakko Lindfors i en motion till Åbo fullmäktige.

På det här sättet kunde staden använda Arkeas tjänster utan konkurrensutsättning, säger Lindfors i motionen. Arkea erbjuder mat- och städtjänster och tjänster inom fastighetsskötsel. Bland annat skolor i Åbo får mat från Arkea.

Jaakko Lindfors leder Vänsterförbundet i Åbo och är fullmäktigeledamot. ÅU-foto

Arkea ägs till 98 procent av Åbo stad. Stad beslöt år 2011 att bolagisera Åbo affärsverk för fastighetsservicen och år 2015 bytte bolaget namn till Arkea. I slutet av september godkände Åbos koncernsektion att Arkea byter kollektivavtal. Det skulle innebära lönesänkning för de anställda. Beslutet motiverades med att andra företag inom samma bransch redan tillämpar turism- och restaurangförbundets och Fastighetsarbetsgivarnas kollektivavtal och att det skapas en konkurrensnackdel för Arkea om de följer ett annat kollektivavtal.

Facken JHL och Jyty röt till om beslutet och Arkea tvingades ta time out och sätta sig vid förhandlingsbordet. Detta skedde för över tre veckor sedan. Men förhandlingarna har inte gett resultat och facket har hotat med strejk. Det är ännu oklart om det blir någon strejk eller inte.

Lindfors anser att om Arkea återgå till att vara en intern enhet inom Åbo stad skulle det ge utrymme att tänka om i kollektivavtalsfrågan.

LÄS OCKSÅ:

Ingen Arkeastrejk i Åbo – ännu i alla fall
Fackordförande om Arkeas avtalskonflikt: ”Anställda klarar sig inte längre på sin lön”
Arkea byter kollektivavtal för att spara pengar – kom som en överraskning för personalen
JHL fördömer Arkeas avtalsbyte: ”Kortsiktigt och omoraliskt”
Facket redo för stridsåtgärder: ”Arkeas agerande är oförskämt, oansvarigt och olagligt”
Timeout i tvisten om kollektivavtal – facket och Arkea inleder förhandlingar
JHL förbereder åtgärder mot Arkea – ”Förhandlingarna har kört fast”

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*