Arbetslösheten minskar i rask takt i Egentliga Finland

I slutet av juli var andelen arbetslösa av arbetskraften i Egentliga Finland 12,5 procent, vilket är 1,9 procentenheter mindre än året innan. Arbetslösheten i hela landet ligger på samma procent som i Egentliga Finland.

I juli minskade antalet arbetslösa i alla ekonomiska regioner i Egentliga Finland jämfört med föregående år.  Arbetslösheten är lägst i Åbolands skärgård, 7,6 procent. Men Nystadsregionen ligger tätt efter med en arbetslöshet på 7,8 procent.

– Sedan jag på nittiotalet börjat följa med statistiken har Åbolands skärgård alltid haft lägst arbetslöshet i Egentliga Finland. Det är först den senaste tiden som Nystadsregionen har kommit ner till samma låga arbetslöshetsprocent, säger Juha Pusila som är analytiker på Egentliga Finlands arbets- och näringsbyrå.

Det är på grund av bilindustrin i Nystad som anställt tusentals som sysselsättningen nu är så god i regionen.

Den högsta arbetslöshetsgraden fanns i Salo ekonomiska region, 14,1 procent, och i Åbo stad, 16,1 procent.

– Här får man använda den gamla förklaringsmodellen att större städer drar till sig alla möjliga fenomen och tyvärr också hög arbetslöshet, säger Pusila.

Det är samma fenomen i andra städer som Vasa, Tammerfors och Kuopio, att kärnstaden har högre arbetslöshet än närområdena.

– Tyvärr har arbetslösheten inte ännu sjunkit mera i Åbo trots det goda läget i fråga om arbetsplatser, men det går i rätt riktning.

Pusila jämför med siffrorna för förra sommaren då arbetslösheten i Åbo låg på 18,5 procent. Arbetslösheten är nästan en och en halv procent lägre i år. Det är fråga om 2000 färre arbetssökande i Åbo jämfört med samma tid förra året.

Arbetslösheten sjunker i alla åldersgrupper och oberoende av utbildning.

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*