Äntligen bra bärskörd — odlare i Pargas gläds efter två svåra somrar

En person plockar jordgubbar
Seksan är i Finland i tre månader för att arbeta på odlingen i Bjursäng. Han har släkt i Pargas och bor hos dem medan han arbetar i Finland. Foto: Emma Strömberg

Jordgubbsplantorna på Bjursängs bärgård i Pargas dignar under jordgubbskart. Varannan dag går bärplockarna igenom odlingen för att plocka de bär som mognat.

Tanja Vennelä, som driver bärgården, berättar att det var svalt i maj när plantorna blommade vilket gör att säsongen blir längre. Det är bra för då blir det längre självplockningssäsong och priset hålls bättre ur odlarens synvinkel.

– Det var också bra att det regnade i maj för då fick vi bevattningsbassängerna fyllda och har kunnat vattna odlingarna under den senaste tiden med mindre regn, säger Vennelä.

Det har också kommit tillräckligt med sol vilket gör att bären är söta.

Det blir mycket jordgubbar i år! Foto: Emma Strömberg

Förra året var det för varmt och torrt och Vennelä berättar att skörden bara var en tredjedel av en normalstor skörd. År 2017 var det däremot så regnigt att odlingarna led av översvämning.

– Det är väldigt skönt att det ser ut att bli en bra bärsäsong efter två svåra somrar, säger Vennelä.

På frukt- och bärodlarförbundet bekräftar verksamhetsledaren Miika Ilomäki att det blir en god bärskörd i hela Finland.

en person sitter på huk vid jordgubbsplantorna
Tanja Vennelä gick över till ekologisk odling efter att hon tog över bärgården efter sin mamma Elisif Vennelä. Foto: Emma Strömberg

På Bjursängs bärgård odlas också hallon och buskblåbär och även de kommer att ge en god skörd i år.

Det utlovas regn mot slutet av veckan, vilket är bra för snart börjar bevattningsbassängerna sina på Bjursäng.

– Men om det är alltför fuktigt kan vi få problem med gråmögel.

Bärplockare från Thailand

10 bärplockare arbetar på Bjursängs bärodling i sommar. Ungefär hälften är personer från Thailand som är bosatta i Finland och hälften släktingar som kommer hit över sommaren för att arbeta på bärodlingen. Enstaka finländska studerande sommarjobbar också på gården.

Jordgubbarna är som godast nu, säger Ilomäki på bärförbundet.

– För alla som vill frysa ner bär är det här bästa tiden att göra det.

Ilomäki säger att det fortfarande är populärt att köpa bär på sommaren och frysa ner själv.

– Folk köper 5–10 liters lådor och fryser ner enligt familjens storlek och behov.

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*