Antidepressiva läkemedel ökar risken för höftfraktur bland äldre

ÅU-Foto

Personer som lider av Alzheimers sjukdom och bor hemma löper en nästan dubbelt så stor risk att drabbas av en höftfraktur än normalt om de använder antidepressiva läkemedel, framgår det av en undersökning vid Östra Finlands universitet.

Risken var störst i början av behandlingen, men förblev förhöjd ännu i fyra år efter att medicineringen med antidepressiva läkemedel inleddes. Undersökningsresultaten har publicerats i International Journal of Geriatric Psychiatry.

Sambandet mellan antidepressiva läkemedel och en ökad risk för en höftfraktur noterades för alla allmänt använda antidepressiva läkemedel.

Sambandet kvarstod också då man beaktade användningen av andra läkemedel som ökar risken för att falla, osteoporos, socioekonomisk ställning, psykiska sjukdomar samt kroniska sjukdomar som ökar risken för att falla eller få en fraktur.

Forskarna betonar att användningen av antidepressiva läkemedel och behovet av dem bör utvärderas kontinuerligt om användningen anses nödvändig. Dessutom bör man fästa uppmärksamhet vid andra faktorer som ökar risken för att falla under behandlingen.

Antidepressiva läkemedel används förutom mot depression också mot kronisk smärta och demenssymptom så som sömnsvårigheter och ångest.

Forskarna följde med nästan 50 500 personer med Alzheimer samt 101 000 referenspersoner under fyra år efter att Alzheimers sjukdom hade diagnosticerats. Medelåldern bland de undersökta var 80 år.

FNB

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*