Förflytta dig till innehållet

Andjakten inleds på söndag

Arkiv
En person med ett gevär som står på en klippa.

Andjakt. ÅU-foto

Jakten på sjöfågel inleds på söndag den 20 augusti klockan 12 och fortsätter fram till slutet av december. Av över 306 000 jägare i Finland, deltar knappa hundratusen i andjakten. Från och med söndag får man jaga gräsand, kricka, årta, bläsand, stjärtand, skedand, brunand, vigg, knipa, ejder, sothöna och kanadagås.

Vid kusten är jakt på grågås tillåten. De vanligaste bytena är gräsand, kricka och knipa.

Finlands viltcentral påminner i ett pressmeddelande att jägarna bör komma ihåg att endast de sjöfåglar som man med säkerhet har identifierat får jagas och att man alltid måste ta hänsyn till övriga jägare, naturen och bosättning. Etiska regler för sjöfågeljägare finns på Finlands viltcentrals webbsidor.

Viltcentralen uppmanar också jägarna att bära sitt ansvar för beståndsvården av de arter som är på tillbakagång. Jakten bör inriktas på talrika andarter såsom gräsand, kricka och knipa vars stammar utvecklats gynnsamt.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter