Amy Nymalm testade farten i huvudklassen

Amy Nymalm.

Söndagens Ankkurirastit i Halikko var samtidigt granskningstävling inför EM i orientering i Schweiz i maj.

Pargas IF:s sistaårsjunior Amy Nymalm valde att testa medeldistansformen i damernas huvudklass.

– Enklaste sättet att få plats till junior-VM laget är via de vuxnas EM, citerar Nymalm juniorlandslagstränaren före tävlingen.

Nymalm gjorde ett bra lopp, men en minuts bom på slutet fällde henne från topp-10.

Hon blev 15:e, knappt 5 minuter efter SK Pohjantähtis Marika Teini som på den 5,3 kilometer långa banan vann med dryga minuten före MS Parmas Maija Sianoja. Piffens Yvonne Gunell bommade tre minuter och knep 26:e platsen.

Herrklassen vanns av St Michelföreningen Navis Olli-Markus Taivianen. Paimion Rastis Fredric Portin, som utgående ifrån tidigare meriter redan har en plats i EM-laget, blev sjätte.

EM-laget utses efter långdistansgranskningen på Finnspring nästa veckoslut.

Ida-Marie Cederberg blev andra i D20 och var nöjd med orienteringen även om några mindre fel grämde lite.

Tvåa. Alex Virtala var nöjd med dagens insats. Foto: Ingela Mattsson

Andra blev också Alex Virtala i H16 efter ett nästan felfritt lopp.

– Det gick bra. Största misstaget var att jag på ett längre avstånd kom lite snett men märkte snabbt var jag var, säger Virtala i mål.

Jenny Virtala fortsätter göra jämna insatser och var sjätte i D18. Emmi Virtala var sjunde i D13. Bland pojkjuniorerna var Simon Engström 12:e i H14 och Elias Lindroos 16:e i H13.

Sanna Nymalm inledde säsongen med en klar seger i D45. Ingela Mattsson var tredje i samma klass. Trea var även Gia Alexandersson i D65 medan Ann-Catherine Henriksson var femte i D55.

Totalt samlande tävlingen över 1300 orienterare varav drygt tjugo åbolänningar.

 

Orienterarna njöt av värmen på Silja-rastit

I nästan sommarvärme inleddes orienteringssäsongen på allvar på lördagen i Pemar. Drygt tusen orienterare sökte kontroller i den i princip snöfria terrängen där Juloka löptes 2015.

I den yttersta finska elitens frånvaro – de koncentrerar sig på fredagens och söndagens EM-granskning – gick segrarna i huvudklasserna till utlänningar, Angelniemen Ankkuris Sergey Dobrynin och Hiisirastits Anna Dvorianskaia.

Pargas IF:s Ida-Marie Cederberg var femte i D20.

– Jag fokuserade på kartläsningen och tog det fysiskt lite lugnare med tanke på söndagens Ankkurirastit, sade Cederberg i mål.

Elias Lindroos nöjd med sitt lopp i Pemarskogen

Jenny Virtala var åttonde i D18 och Alex Virtala nådde samma placering i H16. Åttonde var även Elisa Lindroos i H13. I yngsta pojkklassen H10RR gjorde Kimito SF:s Vilhelm Hoikkala (11:e) en bra insats.

Av oldboysen gjorde Kimito SF:s b bäst ifrån sig i och med sin seger i H80 och Piffens Mika Honkasalo, åttonde i den stora klassen H45.

Text: Ingela Mattsson

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*