Förflytta dig till innehållet

Allt färre studenter vill bo kollektivt — billiga ettor i Östra centrum går genast åt

En skylt med en karta över Kuunsilta-bostadskomplexet och Studentbystiftelsens logotyp framför ett trevåningshus.

En skylt med en karta över Kuunsilta-bostadskomplexet och Studentbystiftelsens logotyp framför ett trevåningshus.

Nästa vecka inleder Studentbystiftelsen renoveringen av Kuunsilta-komplexet. Foto: Patricia Torvalds


Det är åter den tiden på året då nya studenter söker bostäder i Åbo. Allt färre är intresserade av att bo kollektivt och det är ettorna som är överlägset populärast och svårast att få tag på.
– Vi hade en visning av en etta på onsdagen och cirka 40 personer besökte visningen och lika många lämnade in en ansökan. Ettor som kostar under 500 euro och befinner sig nära högskolorna går genast åt, säger Anni Lindfors, hyresassistent vid Turun Seudun Vuokravälitys.

Bättre chanser att få lägenheter i kollektiva boenden

Man har märkt av trenden också vid Studentbystiftelsen i Åbo. Då stiftelsen nästa vecka inleder renoveringen av A–E-trapporna i det så kallade Kuunsilta-komplexet kommer man bland annat att göra om kollektivlägenheterna till ettor.
– Man uppskattar eget utrymme allt mer, men om man bor kollektivt så får man förstås en annan sorts gemenskap,  säger stiftelsens verkställande direktör Risto Siilos.
Siilos poängterar även att köerna till kollektivbostäderna är kortare än till ettorna.

En tredjedel av de sökande får en bostad från Studentbystiftelsen för terminsstarten

Allt som allt har Studentbystiftelsen kapacitet att inkvartera 7 000 studenter i cirka 5 000 lägenheter. Av lägenheterna är cirka 40 procent ettor, 10 procent kollektivbostäder och resten allt från tvåor till familjebostäder med upp till fyra rum.
Varje höst är det cirka 3 000 nya studenter som ansöker om bostäder hos stiftelsen och en tredjedel av dem får en bostad.
– De som redan lämnat in sin ansökan kommer att få svar i juli, säger Siilos.
Man kan ansöka om en bostad från Studentbystiftelsen även om man ännu inte fått resultaten från inträdesproven. Beviset på en beviljad studieplats behöver man ha först i slutskedet av processen då lägenheten överlåts.

Reformen av bostadsbidraget kan ha bidragit till förändringen

Enligt både Siilos och Lindfors har studenter redan en längre tid varit mer intresserade av att bo i ettor än i kollektivbostäder.
– Det kollektiva boendet har sjunkit i popularitet de senaste fem åren. Också efterfrågan på tvåor har minskat, säger Lindfors.
Siilos tror att reformen av bostadsbidraget kan ha spelat en roll i att eskalera efterfrågan på ettor.
Efter att studenternas bostadstillägg blev en del av det allmänna bostadsbidraget har studenterna råd med allt dyrare lägenheter och därmed har de billigaste boendealternativen förlorat en del av sin konkurrenskraft.

Lättast att få tag på en etta under våren

Det är nu innan det nya läsåret drar igång som ettorna är som mest eftertraktade i Åbo, men efterfrågan är stor året om.
Lättast är det att få tag på en etta under våren då många studenter avslutar sina studier och säger upp sina kontrakt.
Vid Studentbystiftelsen lugnar läget ner sig redan till julen.
– Ur den sökandes perspektiv förbättras läget inom sex månader, säger Siilos.
LÄS OCKSÅ: 
Brev att vänta — i dag får högskolestuderande besked om studieplatser
Allt fler söker till Åbo Akademi

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter