ÅIFK:s träningschef väljer fotbollsplanen framför datorn

Traditionsrik klubb. Under åren har ÅIFK samlat på sig många pokaler, nu ska Petteri Joensuu utveckla fotbollssidan. Foto: Johan Backas

Fotboll. Petteri Joensuu tränade i fjol ÅIFK:s herrlag men blir nu träningschef för klubben. Olli Orvasto har lämnat träningschefstjänsten för att bli tränare för FC Jazz.
Joensuu ser fram emot att få hjälpa klubbens tränare att lära de cirka 350 juniorspelarna och kring 50 seniorspelarna så mycket som möjligt.
– Jag trivs ute på planen så där kommer jag att tillbringa mest tid. I mitt gamla jobb satt jag tillräckligt framför datorn, även om det så klart blir en del administrativt arbete nu också, säger Joensuu.

Fotbollsföreningens ordförande Peter Ahlskog och verksamhetsledaren Lena Hindström-Pesu är mycket nöjd med rekryteringen.
– Petteri är amibitiös och vill att både han själv och andra utvecklas och går så långt det bara är möjligt. Han är mycket analytisk och sköter det han lovar. Och så kan han svenska, även om den är lite rostig, säger Ahlskog.

Joensuu är uppvuxen i Vasa och spelade både som junior och senior för VPS. Han nådde division ett och några säsonger i division två innan knäet satte stopp och karriären på andra sidan sidlinjen inleddes.
2010 flyttade Joensuu till Åbo och har sedan dess jobbat som Inters A-juniorstränare och tutor för knatteligan innan han tog över som herrtränare i ÅIFK i fjol.
Som tränarnas förman är han nöjd över den höga utbildningsnivån hos klubbens tränare. Själv har han tagit Uefas A-tränarlicens, alltså den nästhögsta som finns.

Några åldersgrupper har väldigt många barn, till exempel C-juniorerna vilket är glädjande då det är vanligt att grupperna minskar i just den åldern, säger ordförande Ahlskog.
– Vi har satsat mycket på träningsmöjligheterna och köpt mycket tid i Javenture Areena och Karvetti. Men på längre sikt måste staden komma med en lösning för att hitta fler planer då så gott som alla fotbollsklubbar har svårt att hitta träningstider, säger Ahlskog.

Traditionsrika ÅIFK kämpar på för att finna sin plats bland stadens giganter TPS och Inter där resurserna att satsa är klart större.
– Vi är öppna för alla, en del klubbar väljer sina spelare i ett tidigt skede men vi tror på att alla får vara med och utvecklas i egen takt. Vi har hittat ett koncept som fungerar, även om det alltid går att förbättra, säger Ahlskog.

Joensuu ser fram emot att jobba med och för hungriga juniorer. Vid behov hjälper han herrlags- och damlagstränarna men största fokus ligger på de yngre spelarna.
Han tror också han gillar att arbeta mindre resultatinriktat än han gjorde som herrlagstränare i fjol.
– Jag ser det inte som någon katastrof att ÅIFK:s herrlag spelar i trean och inte i tvåan. Det ger möjlighet att snabbare släppa fram lovande spelare. Unga spelare kan få bärande roller tidigare än de kanske får i större föreningar där de är en spelare i mängden, säger Joensuu.

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*