ÅIFK-spelare stängdes av för olovlig medicin – ”Eget fel att jag inte sökte dispens”

ÅU-foto

I februari testade handbollsspelaren Isak Lehvonen positivt för ritalinsyra, ett ämne som hittas på den internationella dopingbyrån WADAs lista över förbjudna ämnen.

– På rekommendation av Finlands antidopingförbund dömde Handbollsförbundets disciplinutskott Lehvonen till två månaders avstängning. Lehvonen fick domen den 26 mars och har således rätt att spela nu, säger disciplinutskottets ordförande Tapani Norros.

Ämnet som Lehvonen testade positivt för hittas i en medicin som han använder. Spelaren har inte sökt dispens för läkemedlet. Disciplinutskottet konstaterar i sin dom att Lehvonen som landslagsidrottare har en plikt att känna till antidopingreglerna.

Det är på idrottarens ansvar att söka dispens för de läkemedel man använder.

– En lindrande omständighet är att Lehvonen fått dispens för läkemedlet i april 2018, säger Norros.

– Jag har använt medicinen för vård, och förstod tyvärr inte att söka dispens trots att vi har blivit skolade i antidopingfrågor på landslagslägren. Det är alltså mitt eget fel. Nu har jag beviljats dispens, kommenterar Lehvonen.

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*