Åbopolisen: Natten till söndag var ovanligt lugn

Höjd beredskap. Polisen har tillfälligt tagit in fler personer på jobb. ÅU-foto

Natten till söndag var exceptionellt lugn, säger kommissarie Kai Loukkaanhuhta vid polisen i Åbo.

– Det har varit betydligt lugnare än vad en augustilördag vanligtvis är. Antingen är det en tillfällighet eller så har fredagens händelser satt sina spår. Det har varit lite folk i rörelse.

Polisen har ökat synligheten i gatubilden. I praktiken innebär det att fler poliser jobbar. De patrullerar i bil och till fots.

– I vanliga fall har vi resurser för att klara av utryckningar. Nu kan vi också sköta patrulleringar vid sidan av utryckningarna.

Den misstänkta gärningsman som på fredag dödade två personer på Salutorget i Åbo och skadade åtta har kopplingar till stadsdelarna Perno och Pansio. I den sistnämnda finns Röda Korsets flyktingförläggning där den misstänkte bott.

Loukkaanhuhta säger att polisen också i övrigt håller koll på området runt flyktingförläggningen men i och med knivdådet har man höjt den bevakningen.

– Risken finns för att någon riktar sin ilska mot förläggningen.

Hur länge polisen i Åbo kommer att ha en förhöjd beredskap är ännu öppet. Om inget händer och situationen normaliseras så kommer polisen troligen att återgå till normala rutiner om en vecka.

– Annars tar pengarna slut! Men skämt åsido: om det händer nåt så kommer vi naturligtvis att vara beredda men om livet återgår så är vi tillbaka i normala rutiner om en vecka.

HÄR SAMLAR VI ALLT OM KNIVATTACKEN I ÅBO

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*