Förflytta dig till innehållet

Åbolands sjukhus och de språkliga rättigheterna

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Svenska seniorer i Åboland har varit oroade över hur de språkliga rättigheterna ska tryggas när Åbolands sjukhus vid årsskiftet blir en del av Åbo universitetscentralsjukhus.
Egentliga-Finlands sjukvårdsdistrikts styrelse ska kommande vecka behandla ett förslag till ny instruktion för distriktet och Åbolands sjukhus. I dem föreslås att det ska inrättas en ny tjänst som sjukhusöverskötare, som bland annat ska se till att patienternas språkliga rättigheter tryggas.
Den nya sjukhusöverskötaren vid Åbolands sjukhus ska också se till att patienternas språkliga rättigheter beaktas vid Åbolands sjukhus.
Sjukhusöverskötaren ska bereda anställningar av vårdpersonal så att språkkraven beaktas men har inte rätt att själv fatta beslut om vilka läkare som ska rekryteras.
Sjukhusöverskötaren ska också ansvar för sjukhusets kvalitetssystem. Vi seniorer vill påtala vikten av språket för kvaliteten, både för kvaliteten i vårdsituationen och också för kvaliteten av vården inklusive eftervården.
Men språkkraven har inte definierats, det nämns inget speciellt i förslaget till ny instruktion om språkkunskaperna för de läkare som ska jobba vid Åbolands sjukhus, eftersom de samtidigt hör till och ska arbeta på universitetscentralsjukhuset.
Vi seniorer vill påtala vikten av att den nya sjukhusöverskötaren ges de verktyg och medel som krävs för att hen ska kunna trygga patientens rättigheter att få vård på sitt modersmål, finska eller svenska.
I annat fall blir det endast hälso- och sjukvårdslagens stagande om patienternas språkliga rättigheter och grundlagens krav på jämlik behandling som handleder den nya sjukhus-överskötaren – stadganden som inte kan kringgås, men som kan kompletteras med lämpliga verktyg och medel att göra ett gott jobb.
Detta ser vi seniorer som en stor brist om sjukvårdsdistriktets högsta ledning lämnar personalen utan verktyg och medel att genomföra sitt arbete – i detta fall verktyg och medel att trygga patientens rättigheter att få vård på sitt modersmål, finska eller svenska.
Kjell J Wennström,
ordförande
Svenska seniorer i Åboland r.f.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter